Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko proti vládě. Rajchl, demonstrace a komplikovaná cesta k pravdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Strana PRO

V Praze na Václavském náměstí zazněly pokřiky nespokojených občanů. Byli slyšet ti, kteří mají pocit, že jejich hlas a názor je umlčován.

Článek

Přiznám se, že jsem tuto sobotu neměl čas a ani náladu sledovat celou demonstraci pojmenovanou Česko proti vládě. Ono to vlastně ani nebylo třeba. Mnoho informací lze dohledat později buďto na sociálních sítích, nebo v médiích. Jeden takový článek se objevil také zde na Seznam Médium, jehož autorkou je Blogerka Terka. Autorka se ve svém článku pozastavila hlavně nad tím, že se na protivládní demonstraci objevila například otevřená podpora Vladimira Putina, provázelo ji násilí a vulgární pokřiky.

Demonstrace, jakkoli se nám může a nemusí zamlouvat, je způsob, jak vyjádřit svůj nesouhlasný postoj například k aktuální politické situaci. To je samozřejmě v pořádku. Ale problém lze spatřit v tom, že když se na takovém protestu objeví symboly a zprávy, které nejsou přímo spojeny s jejím hlavním účelem, může být celá demonstrace v očích veřejnosti zdiskreditována. A přesně to se stalo i tentokrát.

Jindřich Rajchl je jednoznačně kontroverzní figura a také hlavním organizátorem a svolavatelem těchto protestů, který je často spojován právě s proruskými názory. Tato skutečnost způsobuje to, že je celá akce veřejností a médii vnímána jako prostředek pro šíření dezinformací a propagaci ruské strany.

Pokud však zabrousíte do diskuse u zmíněného článku Blogerky Terky, tak zjistíte, že tento pohled může být poněkud zkreslený. Alespoň takový pocit můžete mít po přečtení několika příspěvků.

Kde je tedy skutečná pravda?

Některé z nich totiž poukazují na to, že v takovém davu lidí není možné zabránit excesům, které mohou pravý účel demonstrace zcela upozadit.

„Proč ta paní nebo slečna do toho pořád míchá nějaké proruské dezoláty?“

„Lidé jsou prostě s vládnutím pětikoalice nespokojení a nepřišli a ani nepřijeli kvůli Rajchlovi.“

I díky těmto příspěvkům diskutujících si musíme uvědomit, že účastníci samotní nemusí být automaticky příznivci Jindřicha Rajchla. Může se pouze jednat o občany, kteří jsou nespokojení s aktuální situací a hledají možnost, jak svůj nesouhlas dát hlasitě najevo. A podobné demonstrace jsou jedinou možností, jak se vyjádřit.

Konečně, i samotné diskuse u podobných článků, ačkoli můžou být vyhrocené a plné emocí, nám poskytují prostor k tomu, jak přemýšlet o důležitých otázkách. Jde o způsob, který nám může pomoct rozlišit pravdu od fikce. Poznat skutečné obavy občanů a poodhalit případné politické hry.

I proto je důležité si pamatovat, že máme samozřejmě právo vyjádřit svobodně svůj názor, ať už v ulicích, nebo na internetu. Zároveň však nesmíme zapomínat respektovat názory ostatních.

Autorský text a Seznam Médium

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz