Hlavní obsah
Aktuální dění

Český důchodce – vítěz, nebo poražený?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

A je to tu. Světlo světa spatřil další průzkum, který má dokazovat to, že čeští senioři se mají oproti zbytku světa opravdu skvěle. Realita života ovšem ne vždy kopíruje předložená data.

Článek

V nepřeberném množství zpráv z celého světa je důležité nepřehlédnout informace, které se dotýkají aktuálního dění u nás doma. Včera jsem se například pozastavil nad zveřejněním zprávy na CNN Prima News, podle které se čeští důchodci mají nad míru skvěle. Přiznám se, že zprvu jsem trochu znejistil. To jako vážně? Je to totiž přesně ten typ zprávy, kterou je třeba si přečíst dvakrát. Nebo raději třikrát.

Představte si, že podle nedávného průzkumu se Česká republika zařadila do top desítky zemí v žebříčku Global Retirement Index, který hodnotí kvalitu života seniorů.

V žebříčku jsme dokonce za sebou nechali takové giganty, jako jsou Spojené státy, Německo nebo Francie. Mnoho z nás si při čtení této zprávy musí položit zcela logickou otázku, jak je to možné? Ona totiž společnost Natixis nebere ve svých průzkumech v potaz jen samotnou výši důchodů, ale také kvalitu a dostupnost zdravotní péče, dostupné sociální programy, a dokonce i kvalitu životního prostředí.

V tomto případě jsou jistě naši senioři takovým malým vítězem, protože dýchají čistý vzduch při zdravotních procházkách po českých luzích a hájích, které nás obklopují.

Ale co si budeme nalhávat, výše důchodu vždy byla a bude hlavním tématem všech debat týkajících se životní úrovně seniorů. Ačkoli průměrná výše důchodu roste, stále zaostává za sousedními zeměmi, jako je Rakousko a Německo. Na druhou stranu je český důchod výrazně vyšší než třeba na Slovensku nebo v Polsku.

Takže, kdo je vlastně ten skutečný vítěz v pomyslné soutěži seniorů žijících ve středu Evropy?

Pokud bychom se ptali samotných důchodců, mnoho z nich by možná odpovědělo, že skutečné vítězství se opravdu neodráží jen v penězích, ale v kvalitě prožitého života. I ve svém okolí slýchám, že více než peněz si váží možnosti trávit více času se svými blízkými, v tom, že mají přístup ke kvalitní lékařské péči a mnozí si chválí i jednotlivé sociální programy.

Čísla a statistiky hrají svou roli. Ale není nutné se upínat jen na ně. Čeští důchodci možná nevyhrávají v „soutěži“ nejvyšší pobírané penze, ale v soutěži životní spokojenosti se umístili na špici pomyslné tabulky, což odhalil právě tento průzkum. A to je přece to, co je skutečně důležité.

Ve stínu těchto jistě skvělých zpráv však nesmíme ztrácet ze zřetele ty, kteří stále svádí svůj každoměsíční boj se svým příjmem. Data a statistiky nám ukazují všeobecný obraz, ale každý člověk má svůj vlastní příběh. A zatímco někteří jsou spokojení s výší své penze, jiní se stále můžou potýkat s finančními obtížemi.

V konečném důsledku je vždy důležité se podívat za čísla a snažit se porozumět tomu, jak kvalitní je život českých důchodců. Ať už vítězů, nebo poražených.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz