Hlavní obsah
Názory a úvahy

Českým politikům chybí koule

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Úřad vlády ČR

Prý je česká společnost rozpolcená. Potvrzením tohoto tvrzení můžou být i poslední obstrukce v poslanecké sněmovně. Není totiž od věci přiznat si, že děj ve sněmovně kopíruje obraz české veřejnosti.

Článek

Naše politická scéna vždy kopírovala náladu ve společnosti. Stačí si jen vybavit poslední dění ve sněmovně během obstrukcí kolem schvalování snížení valorizace důchodů. Na jedné straně tu máme koalici stran, která chce provádět potřebné změny pro stabilizaci státní pokladny, a na straně druhé opozici, která jde cestou populismu a v některých případech lze uvažovat i o cestě k určitému extremismu.

Přesně takto lze charakterizovat také život v Česku. Máme tu skupinu obyvatel, která si je vědoma, že státní kasa není v nejlepší kondici a musí podstoupit ozdravnou kúru. Pak je tu ale část občanů, která snadno podléhá populistickým žvástům, že není ještě tak zle, aby nebylo možné ještě pár miliard rozházet. Ti nadále žijí v klamné představě, že tito politici bojují jen za jejich blaho.

Ani jedna z těchto stran ovšem nemá ve svých řadách plnohodnotného lídra, za kterého by se česká veřejnost postavila.

Chybí zde někdo, kdo má koule říct, jak se věci mají, a kdo by přitom nehleděl na volební preference. Petr Fiala tvrdí, že vláda má jasnou strategii, kterou chce zásadně ozdravit veřejné finance. Ovšem styl, jakým je strategie prezentována a prosazována, je poněkud krkolomný. Z větší části nejsou tyto kroky veřejnosti prezentovány s dostatečným důrazem.

Největší opoziční lídři mají sice ve svých řadách jistý typ osobností, ale těm jde více o vlastní prospěch a popularitu. Na jejich stylu prezentace je to patrné na první pohled.

Poslední obstrukce ve sněmovně byly ovšem už poněkud za hranou a mně jako voliči se nelíbí sledovat skoro týden dlouhé handrkování se u nejméně podstatného problému, který musí vláda řešit. V některých chvílích to připomínalo spíše babský trh než prezentaci parlamentní demokracie.

Předpokládám však, že se u žádného dalšího projednávání vládních zákonů nejeví takové manýry, pokud se tyto nebudou přímo dotýkat voličské skupiny v seniorském věku, o jejíž hlasy jde opozici především.

Zákonem se nyní bude zabývat nastupující prezident Petr Pavel. Ten zatím svým vystupováním dává najevo, že by mohl být právě tím politikem, který nebude tolik podléhat průzkumům volebních preferencí a při schvalování zákonů bude brát ohled na prosperitu českého národa jako celku, a nejen protežovat určitou skupinu svých voličů.

Vláda sněmovnou nakonec protlačila snížení výše valorizace penzí a na řadě je prezident. V každém případě body u české veřejnosti na jedné straně může získat, na druhé straně je ztratí, to je jisté. Má však možnost ukázat, že se na české politické scéně konečně objevila osobnost, která má koule.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz