Hlavní obsah
Aktuální dění

Čína vyvíjí ostrý diplomatický tlak na české ústavní činitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo zahraničí Čínské lidové republiky

Pro Čínu je změna na Hradě nepříjemným faktem a snaží se vyvolat diplomatický tlak. Otevřeně kritizuje telefonát nastupujícího prezidenta Petra Pavla a odsoudila plánovanou návštěvu Tchaj-wanu Pekarové-Adamové.

Článek

Čínské ministerstvo zahraničí je velmi znepokojeno kroky českých ústavních činitelů. Nejdříve silně kritizovalo telefonát nastupujícího prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou a následně vyzvalo předsedkyni Poslanecké sněmovny, aby svou návštěvu Tchaj-wanu zrušila.

Petr Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, když ve volební kampani prohlašoval, že respektuje princip jedné Číny. Tu oficiálně uznává i česká vláda, ale zároveň jeví silný zájem o bližší spolupráci s Tchaj-wanem.

„Telefonát představuje vážné vměšování do vnitřních záležitostí Číny a zranil city čínského lidu,“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničí, které varovalo před „nenapravitelným poškozením čínsko-českých vztahů“.

Podle nově zvoleného prezidenta je potřeba vzájemně sdílet hodnoty svobody, demokracie a lidských práv, což sdělil také prezidentce Cchaj Jing-wen. Petr Pavel dále uvedl, že je potřeba nadále prohlubovat vzájemné partnerství.

Na návštěvu Tchaj-wanu se chystá předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která obdržela oficiální pozvánku od předsedy tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna. Cesta je naplánovaná na konec března.

Čínské ministerstvo zahraničí označilo plánovanou návštěvu za nesprávné rozhodnutí a vyzvalo k jeho zrušení. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz