Hlavní obsah
Názory a úvahy

Děti jako oběť úsporných opatření: Je zrušení školkovného spravedlivé řešení?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Když se mi nedávno dostala do rukou zpráva o zrušení školkovného, musel jsem si povzdechnout. To je to pravé místo pro úspory?

Článek

Opravdu se vláda chystá šetřit na našich nejmenších, na těch, kteří již zažili dostatek útrap v době pandemie covidu-19?

Školkovné, které nám bylo kdysi prezentováno jako opatření, které má podpořit rodiny s dětmi a umožnit jim lépe skloubit pracovní a rodinný život, je nyní na odchodu. Důvod? Údajně ho využívají pouze vysoko a středně příjmové skupiny obyvatel. A tak se zdá, že se nám opět vytrácí jedna z možností podpory rodin s dětmi.

Ale než se ponoříme do hlubin zklamání, pojďme se na celou věc podívat trochu jinak.

Ano, je pravda, že školkovné v současné formě nesplnilo svůj účel, především z hlediska rovnosti příležitostí. Většina rodin s nižšími příjmy na něj vůbec nedosáhla. Ale je zrušení opravdu nejlepší řešení?

Kdybychom se namísto rušení zaměřili na přepracování podmínek pro získání školkovného, možná bychom mohli dosáhnout většího efektu. Zaměřme se na ty, kteří to nejvíce potřebují, rodiny s nízkými příjmy. Pro ně by mohlo být školkovné skutečnou pomocí.

A co kdybychom šli ještě dál? Co kdybychom se zaměřili na zlepšení dostupnosti a kvality předškolních zařízení? To by mohlo mít pozitivní dopad na všechny děti a jejich rodiny, ať už jsou z nízkopříjmové nebo vysokopříjmové skupiny.

Neměli bychom zapomínat ani na učitele a vychovatele. Kvalitní předškolní vzdělávání potřebuje kvalitní personál, který je řádně ohodnocen a má dostatečné prostředky pro svou práci.

Zrušení školkovného může být na první pohled šetrným řešením, ale já se domnívám, že skutečným záměrem by mělo být vytvoření lepšího systému pro všechny.

Po letech pandemie covidu-19, kdy děti trpěly ztrátou kroužků, kvalitní výuky a narušením přirozené imunity, bychom se měli soustředit na zlepšení jejich situace, a ne na úsporná opatření, která by je mohla dále znevýhodňovat.

Děti jsou naše budoucnost a zaslouží si naši plnou podporu. Místo zrušení školkovného bychom se měli zaměřit na jeho reorganizaci a zlepšení podmínek pro všechny rodiny s dětmi, zejména pro ty, které potřebují naši pomoc nejvíce.

Navrhované změny a opatření by měly být promyšlené a zaměřené na dlouhodobý pozitivní dopad. Jen tak můžeme dosáhnout spravedlnosti a rovných příležitostí pro všechny děti.

Ať už vláda nakonec rozhodne, jak se školkovným naloží, je důležité, aby se neztratila myšlenka podpory rodin s dětmi. Protože bez této podpory by naše společnost mohla čelit ještě větším problémům, než jaké se snaží řešit úspornými opatřeními.

Začněme tedy tím, že budeme hledat lepší řešení pro školkovné a další podpůrné mechanismy, které by měly být dostupné pro všechny rodiny, bez ohledu na jejich příjmy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz