Hlavní obsah
Aktuální dění

Digitalizace dle ministra Jurečky. Oslava technologie či úřednická noční můra?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Marian Jurečka vidí budoucnost v digitalizaci. Ale je to opravdu tak růžové, jak si myslí, nebo existují nějaká skrytá úskalí, která vidí jen úředníci?

Článek

Vítejte na palubě nové éry práce s úřady, kde náš velkolepý a sebejistý ministr práce a sociálních věcí, Marian Jurečka, je naším kapitánem. Jeho vize je jasná a všudypřítomná. Vše digitalizovat! „Digitalizujte, digitalizujte, digitalizujte!“ To jest jeho heslem, které z jeho úst zaznívá tak intenzivně, že je snad slyšet až na konci vesmíru.

Klíčovým příkladem nového světa podle Jurečky byl první příspěvek, který byl vyplácen pouze online pro ty, kteří poskytli úkryt lidem prchajícím před válkou. Už si dokážete představit ten jeho potěšený výraz, když poprvé viděl, jak se peníze automaticky převedly z jedné elektronické peněženky do druhé? Zřejmě to byl ten moment, kdy si uvědomil, že se zrodila nová éra. Éra bez úředníků a front.

Ale jak už to většinou bývá, realita samotných úředníků byla, no, jak to říct, trochu jiná.

Například ti, kteří byli v první linii, tedy na úřadech práce, zažili poněkud jinou realitu. Zatímco Ministr Jurečka obdivoval krásu digitalizace ze své kanceláře, úředníci práce byli zavaleni žádostmi, které přicházely rychleji, než byli schopni zpracovat. Zatímco se Jurečkův systém chlubí svou efektivitou, úředníci bojovali s technickými problémy a zastaralým vybavením, které sotva drželo krok s náporem nové digitalizované agendy.

Naštěstí se Jurečka nezalekl a začal jednat. Od března došlo ke změně organizace práce a přepracování agendy z přetížených míst na volná pracoviště. Přijali nové pracovníky a zvýšily se rizikové příplatky. Tímto způsobem bylo vyřešeno pár problémů, ale rozhodně to neznamená konec cesty.

Nebojte se, náš kapitán má další plány. Od příštího roku by lidé měli být schopni vyřizovat všechny dávky digitálně. To je skvělá zpráva pro všechny, kteří mají rádi online žádosti a tiskárenský papír, který zůstane nedotčený.

Úřady si budou vzájemně vyměňovat a obstarávat co nejvíc údajů samy. Do konce roku je ambice, aby všechny dávky byly plně digitalizované.

Ale opozice tvrdí, že digitalizace funguje jen u nových podpor, zatímco u ostatních zahrnuje jen podání žádosti. Takže stále potřebujeme úředníky, kteří budou všechny ty žádosti zpracovávat.

To vše nás vede k otázce: co když je cesta do Jurečkova digitálního světa jen utopií plnou překážek, které on sám nevidí z výšky své kanceláře? Možná, jen možná, bychom měli uvážit, že digitalizace, ačkoliv má své výhody, není všelékem. A to je něco, co by náš ministr práce měl mít na paměti, než se pustí do dalšího velkého digitalizačního projektu.

Protože pokud jde o digitalizaci, klíčem není jen technologie, ale také lidé, kteří s ní pracují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz