Hlavní obsah
Internet a technologie

Digitální doklady přicházejí. Jde o krok do moderního věku, nebo zbytečné pokoušení osudu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Depositephotos.com (licence zakoupena)

Moderní technologie překračuje hranici našeho každodenního života. Představte si svět, kde fyzický občanský průkaz může být nahrazen několika kliknutími na vašem mobilním telefonu.

Článek

Tak nějak už jsme si zvykli, že každá nová technologie si najde své zastánce i odpůrce. A jinak tomu nemůže být u představeného návrhu zákona o právu na digitální služby, který zpřístupní možnost prokázat svou totožnost digitálně. Na první pohled se zdá, že svět moderních technologií konečně došel i k našemu malému českému státečku. Ale je to skutečně tak?

Je jasné, že digitalizaci se tak úplně vyhnout nelze. Ve světě, kde se vše řídí rychlostí a efektivitou, je digitalizace klíčem k optimalizaci řady běžných procesů. A přiznám se, že po zveřejnění této zprávy jsem se skutečně zaradoval, že již nebudu muset v peněžence tahat nespočet dokladů.

Kdo z nás nezažil paniku, když jsme si uvědomili, že jsme zapomněli doma peněženku s doklady? Ve většině případů si toho všimneme, až kdy vysvětlujeme svou zapomnětlivost kontrolujícímu policistovi. Tato novinka by mohla být řešením pro ty z nás, kteří trpí menším, či větším „chronickým zapomínáním“. Představte si tu stejnou situaci s policistou. Sáhnete pro mobil a na pár kliknutí máte vše vyřešeno. Jednoduché a rychlé.

I tato novinky má samozřejmě své mouchy. Jak bude například řešena situace, kdy nám dojde baterie v mobilním telefonu právě ve chvíli, kdy to nejméně potřebujeme? A jak si s tímto poradí například senioři, kteří se moderním technologiím přizpůsobují přece jen pomaleji a na starý dobrý doklad ve své fyzické podobě nedají dopustit?

I v tomto případě není zodpovězena otázka zabezpečení. Nesmíme zapomínat, že žijeme v době, kdy kybernetická bezpečnost je stále větším problémem a je třeba myslet na prvním místě na to, jak chránit naši digitální identitu.

Moderní technologie postupuje naším životem rychlostí blesku, a i přesto najdeme ty, kteří se budou bránit jakékoli novince týkající se digitalizace osobní identity. I proto je důležité najít rovnováhu mezi inovacemi a tradicemi. Zatímco někteří z nás vítají tento krok s otevřenou náručí a mobilním telefonem v ruce, jiní budou stále dávat přednost dobrému občanskému průkazu v papírové podobě. Nebo spíše v podobě plastové kartičky.

Ať už patříte do kterékoli skupiny, je jasné, že digitalizace je tady a je tu, aby nám život usnadnila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz