Hlavní obsah
Aktuální dění

Donald Trump: Válku na Ukrajině ukončím do 24 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr (CC BY-SA 2.0)

Bývalý americký prezident tvrdí, že je schopen ukončit okamžitě konflikt na Ukrajině, ačkoli Rusko ani Ukrajina aktuálně nemají zájem vést jakékoli jednání.

Článek

Trump opakovaně varuje, že konflikt může kdykoli přerůst ve třetí světovou válku. Jako hlavní důvod uvedl zhoršování situace, kterou zapříčiní dodávky tanků. Ty přislíbila nejen Bidenova administrativa, ale také Polsko, Německo a jiné evropské země.

„Nejprve tanky, pak jaderné zbraně. Zastavte tuto šílenou válku hned. Není to zase tak těžké,“ vzkázal Trump přes svou sociální síť Truth.

Ten je přesvědčen také o tom, že pokud by byl nadále prezidentem Spojených států, válka by nikdy nezačala.

„Kdybych byl prezidentem, válka mezi Ruskem a Ukrajinou by nikdy nezačala. Ale i teď jako prezident bych mohl ukončit tuto hroznou válku do 24 hodin,“ tvrdí bývalý americký exprezident.

Velmi tvrdě kritizuje administrativu Joea Bidena, která odsouhlasila poskytnutí 31 tanků Abrams Ukrajině. Podle něj to může vyvolat velmi tvrdou reakci ze strany Ruska, když nevyloučil ani možnost použití jaderných zbraní.

Podle kongresmana Troye Nehlse by bylo možné, aby Biden požádal a pověřil přímo Donalda Trumpa, který by mohl okamžitě zahájit jednání s Vladimírem Putinem a válku ukončit ve velmi krátkém čase.

„Pokud opravdu chceme ukončit tuto válku, Joe Bidene, musíte zavolat Donaldu Trumpovi,“ řekl Nehls pro americkou Fox News. „Donald Trump zavolá Vladimiru Putinovi a ukončí tuto válku. Musíme tuto válku zastavit a Donald Trump to dokáže.“

Toto tvrzení se ovšem rozchází s vyjádřením jak Ruska, tak Ukrajiny. Obě strany oznámily, že za aktuálních podmínek není možné vyjednávat o míru. Podle ukrajinského prezidenta je hlavním důvodem to, že Putin si mír nepřeje.

Uspořádat mírový summit by chtěl také kandidát na prezidenta ČR Andrej Babiš. Ten se odvolává na své osobní vazby na vrcholné světové politiky, jako jsou Emmanuel Macron nebo turecký prezident Erdogan.

Za svým plánem si stojí i po upozornění politických expertů, že takový summit je možné pořádat jen v případě, že o něj jeví zájem obě válčící strany, což se v tomto případě neděje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz