Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodci v Česku: více než jen politická kampaň?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

V posledním půlroce se toho v Česku děje opravdu hodně. Ale co je to všechno proti té největší události poslední doby? Ano, řeč je o situaci našich důchodců.

Článek

Je to tak, všichni se teď baví jenom o tom, jak jsou na tom naši staří kamarádi špatně. Prý nedostávají dostatečné důchody a div nemusí škemrat o každou korunu. Jaká je však skutečnost? Důchody se pravidelně valorizují, takže na ně inflace tolik nedoléhá. Jen v červnu si polepší o dalších skoro 800 korun.

Jenže to by nesměla přijít šokující informace, že si budou muset od září připlatit také na poště, pokud si tam budou chtít vyzvedávat své důchody. To už je fakt vrchol, ne?

Jako by se celý svět točil jen kolem důchodců a jejich problémů. Ale pojďme se na to podívat trochu zblízka.

Ano, důchodci mají nějaká svá specifika a určitě jim nemůžeme upírat právo na lepší život. Ale není to tak jednoduché. Pokud se podíváme na statistiky, zjistíme, že počet bohatých důchodců neustále roste. Někteří si dokonce mohou dovolit jezdit na dovolenou dvakrát do roka. Cestovní kanceláře upravily svou nabídku, která má za úkol oslovit právě tuto skupinu movitých seniorů.

Tak co se tedy stalo s těmi „chudými“ důchodci? Bohužel, musíme si uvědomit, že to není jenom o valorizaci důchodů. Spousta z nich má totiž problém s bydlením a potýkají se s různými zdravotními komplikacemi. A tady už je naší povinností jako společnosti, abychom se o ně postarali.

Anketa

Jste spokojen(a) s výší svého důchodu?
Ano, maximálně
8,6 %
Ano, ale není to na rozhazování
57,1 %
Spíše ne
31,4 %
Nejsem, mám problém s důchodem vyjít
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35 čtenářů.

Ale nesnažme se prosazovat jejich zájmy za každou cenu. Někdy to totiž může být i na úkor jiných, kteří jsou také součástí naší společnosti.

Možná bychom mohli přemýšlet o tom, jak bychom mohli pomoci důchodcům v jejich konkrétních situacích. Třeba by mohla pomoci lepší podpora pro neziskové organizace, které se starají o starší lidi, nebo snížení nákladů na léky a zdravotní péči pro seniory. Toto jsou jen některé z možností, jak pomoci důchodcům v tíživé situaci.

Nicméně, nezapomínejme také na to, že není možné život v Česku podřídit jen seniorům. Existuje spousta jiných skupin lidí, kteří potřebují naši pomoc a pozornost. Ať už se jedná o děti, bezdomovce, zdravotně postižené, nebo jiné skupiny. Tito lidé jsou také součástí naší společnosti a my bychom se měli snažit pomoci všem, kteří to potřebují.

Věnovat se jen jedné skupině lidí, ať už jsou to důchodci, nebo kdokoliv jiný, není spravedlivé ani udržitelné. Každý máme právo na spravedlivé a důstojné zacházení a my bychom se měli snažit poskytnout podporu a pomoc tam, kde je to potřeba. Pokud budeme jednat jako společnost, budeme schopni řešit problémy a vytvářet lepší budoucnost pro nás všechny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz