Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fiala a Babiš jako pavlačové báby aneb politika na posledním místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Rose - Úřad vlády ČR

Včerejší debata mezi Andrejem Babišem a Petrem Fialou se proměnila na politickou pavlač plnou vzájemného obviňování a rétorických výpadů. Je v jejich zájmu skutečné řešení problémů obyvatel Česka?

Článek

Svět politické diskuse se v posledních letech proměnil v něco, co už se většině obyvatel České republiky zajídá a já nejsem samozřejmě výjimkou. A z tohoto trendu nevybočila ani včerejší televizní debata mezi Andrejem Babišem a Petrem Fialou. Jejich výměna „politických“ názorů připomínala spíše báby na pavlači než státníky, kteří by měli mít na prvním místě svých zájmu prosperitu země.

Sledovat jejich verbální přestřelku bylo jednoduše směšné. Nemohl jsem si pomoci, ale připadal jsem si v tu chvíli spíše jako divák jakéhosi absurdního divadla, kde měla premiéru nepovedená komedie od Carla Goldoniho, kterou někdo našel v zaprášené knihovně v tom nejzapadlejším koutu Itálie. Na jedné straně se Babiš s premiérem hádal o ceně rohlíku, aby mu později jeho atak Petr Fiala oplatil stejnou mincí v podobě dohadů o ceně másla. K trapné scéně s nutellou se snad nemá ani cenu vyjadřovat.

Tato politická „pavlač“ je však něčím víc než jen přestřelkou dvou politických rivalů. Jde o přesný odraz toho, jak se politika stala jakýmsi divadlem pro voliče, kde se body získávají spíše za slovní efektivitu a poutavé titulky na sociálních sítích než za obsah. Tento fenomén má však své důsledky. V dnešní době, kdy se Česká republika potýká s řadou složitých výzev, od inflace po sociální nerovnosti, bych právě od vrcholných politiků, kdy jeden stojí aktuálně v čele své země a druhý ji vysoce pravděpodobně převezme, očekával mnohem více než jen osobní snahu o rétorickou prestiž.

Co však těmto politikům uniká úplně nejvíce je to, že česká veřejnost nepotřebuje vidět další výměnu ostrých slov, ale naopak chce vidět snahu o dialog zaměřený na konstruktivní řešení. Mám však dojem, že právě česká veřejnost čím dál tím více pochybuje o schopnosti politiků řešit skutečné problémy. A jejich pochyby jsou bohužel na místě. Každá minuta strávená vzájemnými útoky, kdo co za co může, je jen ztracenou příležitostí pro reálné změny.

Jen si představme, jak by asi vypadala situace v naší zemi, kdyby se Babiš a Fiala, a nejen oni, rozhodli z minuty na minutu zanechat zbytečných svárů a začali se skutečně věnovat politice ve prospěch občanů České republiky? Možná bychom se pak konečně dočkali reálných plánů a stanovení účinné strategie, jak Českou republiku vyvést z krize.

Nedokážu odhadnout, zda se nám v budoucnu povede dosadit do vrcholných pozic politiky, kteří se začnou chovat jako skuteční státníci. Ale jedno vím jistě. Obyvatelé České republiky potřebují víc než jen politické divadlo. Potřebují politiku, která začne řešit skutečné problémy, které ovlivňují každodenní životy jejích občanů. Při vší úctě k Petru Fialovi i Andreji Babišovi se obávám, že v jejich případě se toho bohužel nedočkáme. Alespoň prozatím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz