Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fiala a Babiš mají za sebou své projevy. Který byl lepší?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pfiala.cz

Máme za sebou tradici novoročních projevů. Po premiérovi a prezidentovi přispěchal se svým projevem také Andrej Babiš.

Článek

Na politiku je někdy třeba pohlížet jako na divadlo, kde se herci snaží získat přízeň publika nejrůznějšími prostředky. Nedávno jsme byli svědky dvou výrazně odlišných představení od dvou hlavních aktérů české politické scény. Premiéra Petra Fialy a jeho předchůdce Andreje Babiše. Prezidentův projev zde zmiňovat nebudu, jelikož si myslím, že je přece jen výrazně odlišný od projevů dvou našich posledních premiérů.

Co mě ovšem v případě Andreje Babiše zaráží nejvíce je skutečnost, že v případě nepříjemných otázek odkazuje novináře na Karla Havlíčka, kterého označuje za stínového premiéra, ale prostor pro novoroční projev vyčlenil pro sebe. Jak to tedy ve skutečnosti s rozložením sil u hnutí ANO je, to už nechám na vašem uvážení.

Premiér Petr Fiala se ve svém projevu ukázal jako státník, který chápe váhu svých slov a odpovědnost své pozice. Mluvil o reálných problémech a výzvách, kterým Česká republika čelí, a představil srozumitelně svou vizi jejich řešení. Jeho slova nebyla prázdná, byla naplněna nadějí a směřovala k budoucnosti. Jeho projev se obešel bez osobních útoků a zbytečného dramatizování, což je přístup, který bychom od lídra demokratického státu očekávali.

Na druhé straně, projev Andreje Babiše byl jiný příběh. Není žádným překvapením, že místo abstrakce a státnické důstojnosti, pojal projev jako formu předvolební kampaně. Jeho slova byla plná zavádějících faktů, nechyběly osobní útoky a poplašní vyjádření. Místo konstruktivních návrhů a řešení jsme slyšeli opakovanou kritiku a pokusy o diskreditaci současné vlády. V jeho projevu chyběla vize a náznak pochopení pro složitost situace, které čelí naše země.

Který z těchto přístupů je lepší? Někteří voliči mohou preferovat přímý a bojovný styl Babiše, který může působit jako silný a rozhodný. Na druhou stranu Fialova schopnost mluvit s pokorou a respektem, nabízet reálné plány a vizi, může představovat právě to, co naše země potřebuje.

Politické projevy jsou často více než jen slova. Jsou odrazem charakteru a hodnot politika. Zatímco Fiala se zdá být politikem, který hledá řešení a snaží se vést zemi kupředu, Babiš se jeví jako politik, který preferuje konfrontaci a polarizaci.

V tomto politickém divadle je důležité, abychom si uvědomili, že každý projev má svůj účel a cíl. A právě u politických projevů platí obzvlášť, že je nutné umět číst mezi řádky.

Musíme se také ptát sami sebe, jaké hodnoty a vize chceme pro naši zemi a jaký typ vedení je nám bližší. Nejde jen o to, kdo mluví razantněji nebo kdo je lepší rétor, ale o to, kdo nabízí pravdivější a konstruktivnější cestu do budoucnosti.

Anketa

Který projev se vám líbíl více?
Petra Fialy
31,8 %
Andreje Babiše
63,5 %
Petra Pavla
3,4 %
Ani jeden
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1869 čtenářů.

Zdroj: Autorský text a Seznam Medium

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz