Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fiala versus Babiš. Kdo si více pohrává s pravdou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY 2.0)

Lži ve vysoké politice? Vlastně nic nového. Ale když si to Babiš a Fiala navzájem vyčítají, vypadá to jako špatná komedie.

Článek

Česká politická scéna se nikdy nevzdává příležitosti, aby nám ukázala, jak bezohledně lze nakládat s pravdou a jak vtipně je možné vykreslit svět v růžových barvách, i když všude kolem panuje chaos. Zvlášť to platí v době, kdy se politici pokoušejí vyjádřit k aktuálním otázkám. Mezi pravidelné přispěvatele vzájemného se osočování patří dvě prominentní postavy české politiky, premiér Petr Fiala a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Dnes zveřejněný Babišův tweet obsahuje všechny prvky klasického politického souboje. Obviňuje současnou vládu ze lhaní, zvýšení daní, zvyšování státního dluhu a tvrdí, že její politika nejvíce postihuje sociálně slabší. Přitom si ale sám nepřipouští, že za své vlády přednášel veřejnosti nepravdy.

Jednou z nejzřetelnějších bylo jeho tvrzení, že druhá vlna covidu již nebude a že pokud ano, tak vláda je na ni připravená a nebude nutné přistupovat k plošným opatřením.

„Nechápu, co od nás opozice chce, už to nebude nikdy plošné opatření“ - uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) 5.6.2020 na dotaz Novinek před cestou na dovolenou na Krétu.

Kdo by si totiž nevzpomněl na ony okázalé sliby, které se v dalších měsících rozplynuly jako pára nad hrncem? Kdo by si nevzpomněl na tu ironii, když jsme museli dokládat důvod naší cesty do sousedního okresu policejnímu důstojníkovi, který sám zřejmě netušil, co vlastně kontroluje?

A tak si zde sedím a píšu tento fejeton, který je možná až příliš cynický, ale přesto nemohu přestat přemýšlet, jak absurdní je, že právě Andrej Babiš obviňuje někoho jiného z lhaní. Není to ironie? Nebo je to snad národní sport, kdy politici soutěží spíše v tom, kdo nejméně dodrží své sliby?

„K tomu, že nebudeme zvyšovat daně, jsme se zavázali v programovém prohlášení této vlády.“ - Petr Fiala pro deník Respekt 7.11.2022

Možná by stálo za úvahu vytvořit novou olympijskou disciplínu: politický pentatlon. Body bychom rozdávali jednotlivě za počet nesplněných slibů, počet zamlžených faktů, počet na poslední chvíli vymyšlených výmluv, počet prázdných slibů a nakonec, počet neúspěšných pokusů o manipulaci veřejnosti. A víte co? Mám takové tušení, že bychom měli spoustu medailistů.

Politika se často jeví jako hra, kde hráči vytvářejí strategie a veřejnost sleduje a reaguje na jejich manévry. Ale je třeba si uvědomit, že to, co je prezentováno na povrchu, není vždy to, co se skrývá pod ním.

A jak je patrné, někdy politici ani neskrývají, jak moc se jejich veřejně prezentované postavení liší od toho, co skutečně zastávají a jaké jsou jejich skutečné záměry. Ve skutečnosti se někdy zdá, že ani nepokládají za potřebné skrývat tu průzračnost šarlatánství, kterou nám denně předhazují.

A zatímco my na ně někdy pohlížíme s ironickým úsměvem, jindy nám jejich hra připadá až tragikomická.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz