Hlavní obsah
Finance

Fialova bída? Češi berou cestovky útokem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Blíží se doba dovolených a vzhledem k tomu, jak ze všech stran slyším, že lidé nemají peníze, bude výběr letos výběr vhodné dovolené snadný. Skutečnost je však zcela odlišná.

Článek

Všechno zdražilo, lidé nemají peníze ani na základní potřeby, nastala Fialova bída. To jsou přívětky, které se na vás valí ze všech stran, převážně však z jednotlivých statusů na sociálních sítích. To může ovšem vyvolat mylný dojem, že letošní rok, co se týče výběru dovolené, bude vcelku jednoduchý.

Jenže realita je poněkud odlišná. Když jsem totiž začal s plánováním dovolené a postupně jsem oslovoval jak jednotlivé cestovní kanceláře, tak konkrétní hotely na přímo, zjistil jsem, že ubytovací kapacity v nejoblíbenějších turistických cílech jsou téměř plné. Alespoň co se týče pobytů na nejběžnější délky pobytu, která bývá na sedm nebo deset dní.

Největší problém je u ubytování pro běžnou rodinu s dětmi, kde cestují dva dospělí a dvě děti. Naopak, pokud jedete v menším počtu, nebo si ubytování rozdělíte na dva kratší termíny ve dvou různých hotelech, zde výběr není ještě tak omezený. Jenže největší zájem je právě o rodinné pobyty a jak potvrzuje Lenka Hejhalová z Čambi Tour, v tomto případě se obsazenost hotelů pohybuje okolo 90 %.

„Co se týče nabídky našich partnerů na 7 nocí pro 5 osob, mají již bohužel totálně vyprodáno, koukala jsem rychle pro porovnání i na Booking, a tam jsme na 91% obsazenosti,“ sdělila mi na mnou zaslanou poptávku zástupkyně této cestovní kanceláře specializující se na pobyty v okolí italského Bari. Poptávka byla směřována na druhou polovinu srpna.

Obří zájem o letní dovolenou hlásí i ostatní cestovní kanceláře.

Zvýšenému zájmu se těší také alternativní způsob trávení letní dovolené v podobě pronájmu obytných vozů, které vám dávají jistý pocit volnosti ve výběru destinace. Když jsem však začal uvažovat i nad touto možností, zjistil jsem, že situace je tu víceméně obdobná.

Většina pronajímatelů již nemá na následující měsíce volné kapacity a pokud ano, jedná se spíše o období v červnu nebo září. I na tyto měsíce však volná místa rychle mizí. Letní měsíce jsou, až na vzácné výjimky, beznadějně obsazené.

Pokud se vám poštěstí nějaký volný obytný vůz přeci jen ulovit, i tak to může znamenat jen dílčí vítězství. Kapacita kempů je totiž také z velké části rozebraná. Opět jsou volnější spíše termíny mimo hlavní sezónu nebo na kratší pobyty. Kdo však není fixován jen na jedno místo a chce s hotelem na kolečkách projet větší kus Evropy, tomu se výběr na kotvení tolik nesnižuje.

Jestli tedy patříte k těm, kdo nechává plánování dovolené až na tuto dobu, stejně jako já, je klidně možné, že nezbyde nic jiného, než si počkat skutečně do poslední chvíle a sáhnout po nějakém zajímavém Last minute zájezdu. Jak široká bude tato nabídka, to nám ovšem ukážou až následující měsíce.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz