Hlavní obsah
Aktuální dění

Hmyz jako zdroj bílkovin místo masa. Proti plánům EU zbrojí i Okamura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: katerinavulcova (Pixabay)

Hmyz může být přítomen v potravinách různými způsoby. Například některé druhy hmyzu se mohou dostat do potravin během sklizně nebo skladování potravinových produktů.

Článek

Tento druh „nové“ potraviny se v poslední době stává stále populárnějším zdrojem, protože je považován za ekologičtější a udržitelnější zdroj bílkovin než ty tradiční, jako jsou hovězí maso nebo drůbeží maso. Hmyz se využívá v potravinářském průmyslu různými způsoby.

Nejčastěji se vyskytuje jako hmyzí moučka nebo prášek, který se přidává do potravin jako jsou těstoviny, chleba, energetické tyčinky, nápoje a další. Dalším příkladem můžou být hmyzí oleje, které se používají jako přísada do různých potravin a salátových dresinků.

V Evropě jsou potraviny obsahující hmyz stále relativně novou kategorií, a proto se používání hmyzu v potravinách stále rozvíjí a mění se.

V současné době se nejčastěji používají larvy moučného červa, který je používán při výrobě v pekařství, dále potom cvrčci a nově také sarančata. Ti jsou ve většině případů používané jako konkrétní přísada.

Pěstování hmyzu pro potravinářský průmysl se věnují speciální farmy, které musejí splňovat přísné normy. Hmyzí farmy jsou vybaveny speciálním vybavením, které umožňuje optimální podmínky pro růst a vývoj hmyzu. Tyto podmínky zahrnují teplotu, vlhkost, osvětlení, kvalitu potravy a vody.

Pěstování hmyzu v Evropě je stále v začátcích a existuje řada výzev, které je třeba řešit. Mezi ně patří například zlepšování technologií pěstování, zajištění bezpečnosti potravin, vývoj nových produktů a zvýšení povědomí spotřebitelů o potenciálu hmyzu jako zdroje potravin.

V případě, kdy je tento druh potravin přidán do některého z produktů běžné spotřeby, musí být o tomto spotřebitel vždy informován na obalu daného výrobku. Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům musí být na všech potravinách v EU uvedeno přesné složení a použité množství.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura chce ovšem bojovat za takový způsob značení, který bude jasně viditelný na první pohled. Takové označení by mělo být psáno ideálně červeným písmem o velikosti 18. Představitelé hnutí vystupují proti tomuto nařízení tradičně velmi ostře a českým spotřebitelům vykládají evropskou normu tak, že místo tradičních potravin, jako je maso, budou Češi díky EU jíst kobylky a červy.

V České repeublice je samotné pěstování stále v začátcích a čelí řadě potíží, jako jsou například nedostatek vhodných technologií a infrastruktury, nízká povědomost o potenciálu hmyzu jako zdroje potravin nebo omezené legislativní podmínky. Díky rostoucímu zájmu o potraviny obsahující hmyz se očekává, že se bude tento trend v České republice dále rozvíjet.

Zdroj: Europa.eu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz