Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ideální důchodová reforma? Důchody zrušit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Ale co by poté politici řešili? Možná že nic, a dost možná i další důležité věci.

Článek

Ať je u vlády jakákoli politická strana a je ve výsledku vlastně jedno, zda je pravicového nebo levicového zaměření, nebo je zastáncem moderní liberální demokracie, vždy se ve volebním období najde alespoň chvilka na to, aby se řešily důchody. Jediný rozdíl je v tom, co jednotlivé strany chtějí řešit. Jedna se ohání důchodovou reformou, druhá hledí hlavně na to, jak stávajícím důchodcům přilepšit.

O tom, že důchody jsou nejvýznamnější výdajovou stránkou státního rozpočtu se obecně ví. A že tyto výdaje porostou společně se zvyšujícím se počtem důchodců, a naopak menším počtem těch, kteří do systému budou přispívat, to se ví také.

Je sice dobře, že se o tom ví. Jenže díky tomu se tu už minimálně dvacet let mluví o nutnosti důchodové reformy, ale zatím jsme si nebyli schopni zvolit takovou vládu, která by byla ochotná a schopná tento systém skutečně překopak tak, aby to jednak dávalo smysl a jednak to občany příliš nebolelo.

Vláda Petra Fialy se chlubí jakousi důchodovou reformou, která má však do skutečné reformy hodně daleko. Zvýšením věku odchodu do důchodu se ten hlavní problém totiž nevyřeší. Tento krok potřebné peníze do systému nepřinese. Aby představená důchodová reforma totiž fungovala, museli by se provést další potřebné kroky a mezi ty hlavní patří jednoznačně daňové změny. Jenže do toho se vládě nechce z jednoho prostého důvodu, bojí se dalšího odlivu voličů, kterých je už nyní i tak málo.

Na druhou stranu je tohle všechno ve výsledku úplně jedno, protože představitelé hnutí ANO se otevřeně nechávají slyšet, že jakmile se vrátí k vládnutí, bude přijatá důchodová reforma to první, čím se bude zabývat. A netají se ani tím, že mnohé přijaté změny bez náhrady zruší.

A jsme zpět u toho, co jsem uvedl na začátku. Přijde další vláda, která se bude zabývat znovu a opět důchody. No řekněte sami, nebylo by lepší v takovém případě důchody raději zrušit? Je totiž až k nevíře, že otázka důchodů sebere jakékoli vládě minimálně půlku volebního období a stejně se nic nevyřeší.

Nebo si už konečně zvolíme takové politiky, kteří budou řešit skutečné problémy naší země na místo toho, aby si denně vyměnili nespočet urážlivých tweetů nebo se natřásali na sociální síti Tik Tok?

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz