Hlavní obsah
Názory a úvahy

Inflace klesá. Na velké oslavy to však stále není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Inflace klesá, ale pozor na předčasnou radost. S 11,1 % je stále alarmující. Je nutná reflexe, trpělivost a nepolevovat v hledání řešení.

Článek

Ve stínu velkých čísel a analytických komentářů klesla inflace v květnu na 11,1 procenta. Oproti dubnovým 12,7 procentům vypadá toto číslo příznivěji, ale jen samotný pohled na číslo bez širšího kontextu je poněkud zavádějící. Ačkoli pokles o necelé dva procentní body je svým způsobem fajn, míra inflace však zůstává nadále vysoká. A tak místo oslav je třeba zůstat obezřetní.

Inflace, ten neviditelný, ale nemilosrdný zloděj úspor z našich peněženek, dnes dosahuje úrovní, které byly do roku 2022 považovány téměř za ekonomickou katastrofu. Ano, květnových 11,1 procent je stále vysoko nad komfortními 2 až 3 procenty, které považujeme za „zdravou“ inflaci, ale je třeba připomenout, že loni v květnu jsme se prali s inflací ve výši 16 procent.

I přesto, že můžeme pociťovat mírné důvody k oslavě, nastává prostor spíš pro vážnou reflexi. Je nutné se zamyslet, proč a jak se nám podařilo, že se naše ekonomika dostala do takového stavu, a jak se toho do dalších let vyvarovat.

Pohled na podrobné statistiky nám odhalí skutečný obraz situace.

Zvýšení cen energií je alarmující. Ceny tepla a teplé vody stouply o 41,3 procenta, stočné o 30,3 procenta a ceny elektřiny o 24,8 procenta. Můžeme si vůbec představit, jaký to bude mít dopad pro většinu českých rodin, které marně vyhlíží konec tlaku na jejich úspory?

Nadále pokračuje rychlé zdražování základních potravin, jako je cukr, margarín, rýže, zelenina nebo vajíčka. To nám jasně ukazuje, že pokles inflace neznamená konec našich starostí. Ba naopak, jen nám to zdůrazňuje, jak velké ty starosti můžou být.

I přesto všechno je tu jeden paradox. Zatímco se snažíme zvládnout naše finanční obtíže, jiné části ekonomiky naopak prosperují.

Ceny dovolených vzrostly o 17,8 procenta, ceny stravovacích služeb o 15,1 procenta a ceny ubytovacích služeb o 14,5 procenta. Tato čísla svědčí o tom, že i přes ekonomické potíže jsou tu lidé ochotni nadále utrácet. Ale za jakou cenu?

Na jedné straně jsou ti, kteří jsou více zranitelní vůči rostoucím cenám. Jedná se většinou o lidi s nízkými a středními příjmy. Na druhé straně jsou tu ti, kteří jsou schopni se vyhnout nejhorším dopadům inflace, tedy ti s vyššími příjmy a majetní.

Dá se s tím teď něco dělat? Nejprve musíme pochopit, že inflace je skutečně závažný problém, který postihuje všechny bez rozdílu. V tu chvíli musí hledat vhodná řešení hlavně vláda a centrální banka. Svůj díl ke zvládnutí inflace však musí přidat také domácnosti a jednotlivci. Je třeba se naučit lépe spravovat své finance, případně je moudře investovat a chránit se před riziky inflace.

Je nutné také myslet na to, že pokles inflace, jakkoli je to vítaný krok, je jen dílčím krokem. Cesta k obnově naší ekonomiky je dlouhá a plná výzev. Je třeba být trpěliví, odhodlaní a připravení na těžké rozhodnutí.

Optimismus? Ano, ale opatrný. A především realismus. Ačkoli inflace klesá, stále tu zůstává s námi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz