Hlavní obsah
Aktuální dění

Jak Skopeček (ODS): Jedinou skupinou, která vydělala na inflaci, jsou důchodci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY 2.0)

Červnová valorizace důchodů nadále hýbe Českem. Podle místopředsedy ODS Skopečka je nyní potřeba zatáhnout za záchrannou brzdu.

Článek

Pokud by to vláda neudělala, hodila by nynější třicátníky a čtyřicátníky přes palubu, jelikož na jejich důchody by v budoucnu peníze nebyly. Do pořadu na CNN Prima News si moderátorka Pavlína Wolfová pozvala také opoziční politiky Karla Havlíčka a Radima Fialu.

Právě kroky opozice jsou velmi kritizovány a některým vládním politikům se nelíbí ani vyjádření, že Petr Pavel má možnost stát se historicky prvním prezidentem všech, pokud předkládané snížení valorizace důchodů nepodepíše.

Karel Havlíček sám přiznal, že je možné jednat o novém valorizačním schématu a případné důchodové reformě, ale podotkl, že zásadně nesouhlasí se způsobem, kdy se sněmovna snaží tento zákon protlačit za pomoci legislativní nouze, ke které není zákonný důvod. V takovém případě je právem opozice blokovat sněmovnu pomocí obstrukcí nebo jiných nástrojů, které jim zaručuje Ústava.

Místopředseda ODS upozornil, že několikrát žádali opozici o možnost zkrácení potřebných lhůt na projednávání ve výborech, aby právě k legislativní nouzi nemusela vláda přistoupit.

Podle Skopečka vláda dále několikrát žádala opozici o to, aby změnu valorizačního schématu diskutovali, což opozice odmítla a raději se vydala cestou obstrukcí a blokováním zákonů ve sněmovně s výhledem zalíbit se jisté voličské skupině. Místopředsedovi ANO také připomněl, že vláda má většinu, která vzešla z platných voleb a zaštiťuje tak názor většinové společnosti, která jim odevzdala svůj hlas ve volbách. To samé platí i u Senátu.

Poslanec za ODS také zdůraznil, že jedinou skupinou, která na inflaci vydělala, jsou právě důchodci. Zdůraznil, že si v žádném případě nemyslí, že většina žije jako v bavlnce, ale není možné stávajícím důchodcům vyjít vstříc a na straně druhé hodit jinou skupinu obyvatel přes palubu s výhledem, že na jejich důchody jednoduše nebude.

Podle jeho slov si tato sociální skupina obyvatel oproti jiným, jako jsou rodiny s dětmi, živnostníci, zaměstnanci apod., polepšila. Jejich příjem se navýšil o 1,5 % nad výši inflace. Všem ostatním reálné příjmy klesají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz