Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsem politik, jasně, že se nepoutám aneb Vít Rakušan jako symbol dvojího metru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vít Rakušan (Starostové a nezávislí)

Věčné téma ve veřejné diskusi: Vládní politici a bezpečnostní pásy. Není to však jen Vít Rakušan, kdo jako by veřejnosti ukazoval, že pravidla platí jen pro někoho. 

Článek

Zásadní problém ovšem shledávám spíše v tom, že část občanů si takové chování vykládá způsobem, že se jedná o aroganci moci. Já tak kritický zase nebudu.

Ale nebyla by to ta pravá česká politická scéna, aby nám dokázala, že pravidla a zákony jsou hlavně pro ty ostatní, ne pro těch pár vyvolených. Sám jezdím autem opravdu hodně a je až s podivem, že při frekvenci policejních hlídek, které potkávám jakoby snad v ten den, nebo v ten okamžik, policisté odvrátili raději svůj zrak od projíždějící vládní limuzíny. A to právě ve chvíli, kdy v ní sedí Vít Rakušan, který zřejmě usoudil, že bezpečnostní pásy jsou vhodné pouze pro obyčejné smrtelníky.

Ovšem nejlepší na celé této situaci je to, že z prohřešku usvědčil sám sebe ve videu, ve kterém kritizuje ty druhé. V tomto případě nebyl terčem kritiky ministra vnitra nikdo jiny než předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Jenže v tomto případě se pointa jeho sdělení ztrácí ve chvíli, kdy si pozorný divák všimne toho, že Vít Rakušan jaksi zapomněl na základní bezpečnostní opatření při jízdě autem. Nebo snad ta pohybující se krajina za oknem je jen povedená projekce a celé to ministr vnitra natočil v pohodlí své kanceláře?

Ještě se nabízí jedna varianta, kdy by pan ministr nemusel být připoután a to, že se cítil jako člen posádky integrovaného záchranného systému, kteří se v případě potřeby nemusí poutat, aby mohli rychle opustit vozidlo. Je samozřejmě možné, že by se mohl z videa Andreje Babiše s kohoutem leknout natolik, že by musel Rakušan urychleně vyskočit z jedoucího auta, aby před možným shlédnutím ochránil národ.

Všechny teorie jsou možné, ale obávám se, že to nebude právě tento případ.

Plusové body ministrovi vnitra můžeme připsat za rychlost. Ovšem nemyslím tu, kdy překročil rychlostní limit například v obci, to by byla skutečně pomyslná třešinka na dortu, ale myslím tím rychlost, s jakou přispěchal s omluvou. „Omlouvám se, byla to chyba. Jsem připravený zaplatit pokutu. A vy, prosím, buďte pozornější než já. Pásy zachraňují životy,“ sdělil Vít Rakušan na sociální síti X.

Samozřejmě, omluva je v takovém případě zcela na místě, ale zůstává otázka, zda si politici z tohoto příběhu vezmou alespoň nějaké ponaučení, jelikož se nejedná o první případ.

Ten asi nejznámější se týká Aleny Schillerové, která ještě jako ministryně financí rovněž zapomněla na bezpečnostní pás a za svůj přešlap dokonce zaplatila pokutu. To dokazuje, že ačkoli politici mohou mít pocit jakési výjimečnosti, zákon je prostě zákon a výjimky pro vládní činovníky… no, vypadá to, že nejsou tak běžné, jak si někdo může myslet.

Milí politici, možná je na čase si uvědomit, že pravidla platí pro všechny bez výjimky a já si přeji, abyste byli stejně důslední v dodržování zákonů, jako při jejich vytváření.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz