Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konečné řešení důchodcovské otázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Odchod do důchodu v 68 letech. Meta, na kterou dosáhnou jen ti nejodolnější. Nepopulární krok v podobě důchodové reformy dostává reálnější obrysy.

Článek

Vládní koalice začala pracovat na důchodové reformě, po které politici volají už opravdu dlouho. Pro mě jako čtyřicátníka dostupný materiál ukazuje podstatnou věc. Odchod do důchodu bude posunut na 68 let věku.

Upřímně, když se podívám na své aktuální zaměstnání, tak ta představa mě vysloveně děsí. Pracuji jako šéfkuchař. Tato profese obnáší neustálý tlak, stres a v dnešní době je vhodná i jistá forma fyzičky. Jak člověk stárne, ozývají se některá více namáhaná místa, která si postupně vyžádají lékařskou péči. V nejbližší době je to operace zánětu loketního kloubu, která mě z práce vyřadí minimálně na dva měsíce.

Vyvstává otázka, co teď s tím? Spořit si na důchod v penzijním připojištění, kde státní podpora je v budoucnu nejistá, se nejeví jako nejlepší nápad. Další možností je ukládat si na spořící účet nebo si schovávat peníze doma pod polštář. Zde ovšem hodnotu peněz užírá v dnešní době nenasytná inflace.

Člověk je nucen si i položit otázku, zda se nějakého důchodu vůbec dožije. Je jasné, že důchodový systém tak, jak je aktuálně navržen, je dlouhodobě neudržitelný. Do deseti let začnou pobírat důchod silná generace Husákových dětí a reálně hrozí, že se důchodový systém zhroutí.

Vláda nestojí před snadným úkolem a podle odborníků rázný krok ještě učinit nemusí. Tomu se ovšem nevyhne nová vláda a bylo by od pětikoalice krátkozraké, kdyby reformu důchodů nechala až na příští vládě. V tomto případě ovšem musí zvážit riziko, že padne v nemilost mnoha voličů, kteří jim to ve volbách samozřejmě dají jasně najevo.

Díky pozdějšímu odchodu do důchodu stát ušetří nemalé finanční prostředky. Pokud odchod do důchodu posunou o tři roky na 68 let, je úspora skoro 110 miliard korun.

Pokládám si otázku, zda ta úspora je reálná a nespolkne ji tlak na sociální systém a zvýšené náklady na zdravotní systém. A ten podle mého názoru musí přijít zcela zákonitě. Pracující člověk okolo šedesáti let je pro pracovní trh, promiňte mi to slovo, nepoužitelný. V tu chvíli takovému člověku nezbyde nic jiného, než využít sociální systém státu nebo odejít do předčasného důchodu.

Kdysi byl důchod chápán jako jakýsi odchod na odpočinek po tom, co jste v produktivním věku odváděli finanční prostředky na chod státu. Nyní to vypadá, že v nejbližší době bude dožití se věku pro odchod do penze jakousi formou osobní výhry.

Odchod na odpočinek tak vlastně bude mít dvě verze. Buďto do penze nebo jak se lidově říká, do penálu. Neodvážím si odhadovat, která verze bude častější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz