Hlavní obsah
Aktuální dění

Když je politika postavená na jednoduchých principech. V čem tkví přitažlivost hnutí ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Hnutí ANO, politický subjekt vedený kontroverzním podnikatelem a politikem Andrejem Babišem, se opět dere k moci a ve volebních průzkumech nabírá na síle.

Článek

Tento trend vyvolává mnoho otázek nejen mezi politickými analytiky, ale také mezi novináři i občany. Chápe někdo tento vzrůstající trend po zkušenostech z předešlých let?

Nepochybně jedním z hlavních faktorů, které přispívají k tomuto vývoji, je charakteristika typického voliče hnutí ANO. Tito voliči často preferují přímý a jednoduchý přístup k politice, který je jim nabízen, místo složitých politických debat a analýz. Hledají odpovědi na své každodenní problémy a obav a nevadí jim, že tyto odpovědi mohou být příliš zjednodušené nebo krátkodobé.

Tito voliči chtějí žít důstojný život a mít se relativně dobře v rámci svých možností, a to je přesně to, co jim hnutí ANO nabízí. Nejvíce patrné je to na příkladu důchodců, kteří oceňují pravidelné zvyšování svých důchodů. Ačkoli je zřejmé, že tento styl rozpočtové politiky nelze praktikovat na dobu neurčitou bez ohrožení státního rozpočtu, pro mnoho voličů je to přesto dostatečný důvod k volbě této politické strany.

Andrej Babiš, jehož silnou a charismatickou osobnost lze jen stěží ignorovat, také hraje roli v popularitě hnutí ANO. Mnoho voličů považuje jeho přímý a někdy hrubý styl za svěží vítr ve světě plném diplomatické rétoriky, kterou běžně politici používají. Jeho obchodní zkušenosti také dávají mnoha lidem pocit jistoty a stability, což může být pro mnoho voličů klíčové vodítko.

V kontrastu s tím si stojí styl vládnutí vlády Petra Fialy tak nějak nepochopeně. I přes nesmírné úsilí, které vláda vynaložila na pokus o zastavení rychlého zadlužování země, se zdá, že se jí nedaří dostatečně komunikovat své případné úspěchy a plány voličům.

To se odráží ve vzrůstající podpoře právě hnutí ANO, které přes veškerou kritiku, které v minulosti čelilo, dokáže svou jednoduchou a srozumitelnou politikou oslovit široké spektrum voličů. Pro mnohé je totiž snadněji pochopitelná politika představená touto stranou, která je jednoduchá, srozumitelná a relevantní pro průměrného voliče.

Politika je dynamická a mění se s každou volbou a každým novým politickým hnutím. Situace je ovšem o dost složitější pro ty, kteří nechtějí volit hnutí ANO, ale zároveň hledají politickou alternativu, která by odpovídala jejich názorům a očekáváním.

Pirátská strana, která se po desetiletí pohybovala v politické periferii, nyní zažívá také patrný růst. Ale ani v jejím případě je jasné, že nebude schopna významně ohrozit vzestupný trend hnutí ANO.

Na pravicové straně politického spektra je výběr nyní velmi omezený. Pravicoví voliči tak mohou nabývat pocitu, že jsou odstaveni na vedlejší kolej. Nemusí to tak být navždy. Prostředí se mění a mohou vzniknout nové politické strany a hnutí. Nezbývá nic jiného, než aby pravicoví voliči hledali a podporovali alternativy, které odpovídají jejich hodnotám a zájmům.

V kontextu tohoto politického vývoje je také zajímavé sledovat, jak se vyvíjí podpora pro ostatní politické strany a hnutí. Pětikoalice, která je aktuálně ve vládě, má před sebou náročný úkol. Přesvědčit voliče o své schopnosti efektivně vládnout a uspokojit potřeby širokého spektra voličů. To se jí ovšem dlouhodobě nedaří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz