Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když prezident stmeluje. Politická nezkušenost, nebo neotřelý přístup?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 2.0)

Období hlubokého rozdělení sněmovny vyvolává otázky. Skrývá se za prezidentovým pokusem o stmelování snaha o novou politickou spolupráci?

Článek

Ve své pestré paletě postav, které obývají naši politickou scénu, najdeme nejrůznější typy osobností. Od kalkulujících pragmatiků přes rétoricky výjimečně nadané demagogy až po skutečné idealisty. Nově zde máme také politika, který chce stmelovat. Poněkud zvláštní slovo ve světě politiky, ale někdy je třeba se odvázat od konvenčních frází a přijmout to, co nastalá situace přináší. Takový je náš prezident Petr Pavel.

Člověk by si mohl myslet, že v čele státu by měl stát jedinec schopný jasně a rozhodně zastávat své myšlenky, člověk s pevnou rukou a jasnou vizí. Někdo, kdo je schopný zvládnout náročné politické výzvy naší doby. Místo toho se však někdy zdá, že prezident Pavel se trochu ztrácí v politickém bludišti. Snad je i sám překvapen tím, jak je politika skutečně složitá

Jeho včerejší projev ve Sněmovně byl v tomto ohledu skvělým příkladem.

Požadoval větší toleranci a vzájemnému porozumění mezi koalicí a opozicí. To je jistě noblesní a chvályhodné stanovisko, ale bylo to vysloveno tak, jako by politický boj byl něco, co přichází jako blesk z čistého nebe. Jako by bylo možné zahodit své politické ideály a hledat jinou cestu k určité harmonické politické krajině, kde se všichni respektují a poslouchají. Není to však jen naivní iluze? Politika je boj, je to zápas o moc a o to, kdo bude určovat směr, kterým se bude naše společnost ubírat.

Prezident Pavel může sice vybízet k většímu porozumění, ale to nezmění skutečnost, že jsme svědky politických bojů tak intenzivních, jaké jsme v naší zemi nezažili od doby rozdělení Československa. Naše společnost je hluboce rozdělena a vyžaduje skutečné vůdce, kteří jsou schopni přinést jasné a smysluplné řešení problémů, kterým čelíme.

Zdá se, že prezident Pavel si toho je vědom. V jeho slovech lze vycítit jistou snahu o vedení dialogu, o pokus najít shodu a tlumit konflikty. To je jistě chvályhodné.

Místo toho, aby byl jen jedním z hráčů na politické scéně, snaží se být tím, kdo vytváří prostor pro konstruktivní diskuzi. Otázkou však zůstává, zda se mu to daří a zda je tento přístup v dnešní rozdělené době vůbec životaschopný.

Petr Pavel se těší velké důvěře lidí. V jeho slovech lze vidět klíč k něčemu lepšímu. Jeho pokus o stmelování ukazuje cestu k odlišné formě politiky, která je méně o boji a více o spolupráci a porozumění. Je to naivní? Možná. Ale možná je to právě to, co v těchto těžkých časech potřebujeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz