Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nagano 25 let - díl 2. Nezastavitelná ruská mašina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Hokejový turnaj na OH v Naganu, kde poprvé v historii měly možnost startovat největší hvězdy NHL. Turnaji se nakonec začalo přezdívat turnaj století. A to on byl.

Článek

Nevím proč nebo kde přesně to vzniklo, ale zápasy s Ruskem budou vždy jiné. Nikde se tehdy neřešilo nic jiného, než že budeme hrát s Rusákama. I když mi bylo tehdy šestnáct a žádné příkoří se nám ze strany Ruska tehdy nedělo, cítil jsem, že tyhle zápasy jsou už delší dobu něčím specifické, jen jsem nechápal proč.

Táta se mi snažil nastínit některé předešlé hokejové bitvy. Mluvil taky o sloganu „Neměli tam tanky, dostali čtyři branky“, který jsem pochopil až později, když jsem si dohledal určitá historická fakta.

Po celém Česku byste stěží našli domácnost nebo pracoviště, kde by tento zápas neběžel na televizní obrazovce. Republika tehdy upírala svůj zrak k utkání s ruskou sbornou, která na turnaji budila opravdový respekt.

Ruská raketa

Už bližší pohled na tehdejší soupisku naznačoval, že český tým nečeká nic lehkého. V sestavě nechyběl například Pavel Bure, ruská raketa, tak jak se mu tehdy přezdívalo pro jeho fenomenální rychlost. Hráč, který jen díky častým zraněním nedosáhl na mnoho rekordů NHL, ale i přesto patří mezi sto nejlepších hráčů zámořské ligy.

Ruská sborná na olympiádu vyslala to nejlepší, co tehdy v NHL měla. Kasparaitis, Gončar, Kamenskij, Fjodorov nebo Alexej Jašin. Všechno jsou to velká jména.

Češi nastupovali do zápasu s vědomím, že i případná remíza jim zajistí vítězství ve skupině. V tom případě by je ve čtvrtfinále čekal relativně snadný soupeř, tým Běloruska.

Fantom v brankovišti

Začátek utkání ovšem začali poněkud rozpačitě, když už ve třetí minutě šel český tým do oslabení. Koncentrovaná obrana v čele s Haškem v bráně ustála přesilovku soupeře bez vážných komplikací, a tak se na druhé straně prezentoval sólovou akcí Jágr, který dostal prostor ke střele a vyzkoušel pozornost Štalenkova.

Foto: IIHF

Dominik Hašek

Právě brankáři se jevili jako největší slabina ruského týmu. Štalenkov začínal jako jednička, ale v zápase s Finskem dostal prostor neznámý Trefilov, který se ovšem do branky podíval naposledy právě při zápase s Finskem.

Štalenkov patřil spíše k průměrným brankářům, ačkoli už měl za sebou úspěch na olympijských hrách v Albertville, kde startoval za Společenství nezávislých států. V NHL se prosadil v týmu Anaheim Ducks, ve kterém ovšem nijak neoslňoval.

Na turnaji v Naganu se však potkal s vynikající formou, do které ho dostal právě zápas s naší reprezentací. Tu potvrdil ve finálovém duelu, kdy dlouho držel na uzdě české střelce.

Jágr mimo hru

Vraťme se ale k zápasu s Ruskem ve skupině.

V 11. minutě zatrnula krev všech hokejových fanoušků jak v hale Big Hat, tak u televizních obrazovek. Ve středu kluziště si našel Boris Mironov Jaromíra Jágra a tvrdým hitem ho poslal k ledu. Ten se jen těžko zvedal a evidentně otřesený putoval do kabiny v doprovodu lékaře českého týmu.

Ruské mašině se tak dostalo nového druhu raketového paliva a psychickou výhodu se snažila využít ve svůj prospěch. Hašek byl v neustálé permanenci a česká obrana měla hodně práce hlavně s Pavlem Burem.

Jaromír Jágr se naštěstí vrátil do druhé třetiny, a i s pohmožděným ramenem zaměstnával ruského brankáře.

Češi jdou do vedení

Přesilové hry jsou alfou a omegou hokeje. Nutno upozornit, že tehdy se menší sekery a hákování moc nepískaly a přesilovek tak k vidění moc nebylo.

Jednu z nich ovšem čeští hráči dokázali využít a díky tomu se dostali v polovině utkání do vedení 1:0.

Sbornou inkasovaná branka nijak nevyvedla z míry a snažila se co nejrychleji odpovědět. Co jim ovšem stálo v cestě ke gólové radosti, to byla zeď v podobě Dominika Haška v brance. Ten se vyznamenal hlavně při sólu Žamnova.

Jestli něco českému hokeji nevyhovuje, tak je to obranná taktika s cílem ubránit těsný výsledek. Vidina případného nerozhodného skóre jim zaručovala první místo ve skupině, a tak přenechali iniciativu v počátku třetí třetiny na ruských hokejkách.

Anketa

Kdo byl jediným českým střelcem v zápase s Ruskem ve skupině ?
Jaromír Jágr
2,7 %
Vladimír Růžička
7,1 %
Robert Reichel
54,1 %
Petr Svoboda
36,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 999 čtenářů.

Rusáci buší do zabetonované české obrany

Přílišná pasivita se jim ovšem nevyplatila a Valerij Bure se Žamnovem otočili skóre během deseti sekund. Díky tomu to ve 44. minutě najednou bylo veselejší pro ruskou reprezentaci.

Trenérský štáb na české střídačce se snažil na nepříznivou situaci reagovat změnami v sestavě. Do zbytku zápasu již nenastupoval Jan Čaloun a Jaromír Jágr se začal objevovat hned ve dvou formacích.

Vytrvalý tlak ovšem vedl jen ke dvěma vážnějším situacím v ruském brankovišti, ale vyrovnání ruský fantom v masce nepřipustil.

Postup do čtvrtfinále z druhého místa

Češi si připsali svou první porážku na hokejovém turnaji v Naganu a ve skupině obsadili druhé místo, které jim za soupeře pro čtvrtfinále předurčilo tým Spojených států.

Hokejisté USA byli jedním z favoritů turnaje, ale svou roli ve skupinové fázi nenaplnili, když dokázali porazit pouze tým Běloruska. Dvě porážky se silnými Švédy a hvězdami nabitou Kanadou mohli vzbuzovat dojem, že cesta českých hokejistů do semifinále by nemusela být moc trnitá.

Ovšem jména jako Chelios, Modano, Tkachuk, Hull nebo LeClair naznačovala, že pokud chtějí Češi pomýšlet na medaili, budou muset podat nadstandardní výkon, a hlavně se poučit ze zápasu s Ruskem, kdy je strach o výsledek připravil o první místo ve skupině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz