Hlavní obsah
Názory a úvahy

Není na důchody. Kdo za to může? U důchodců vinu nehledejme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Jak je možné, že jsme se dostali do situace, kdy státní kasa není připravena na příval nových důchodců a kdo za tento stav nese odpovědnost?

Článek

Žijeme v době, kdy se naše společnost stále více zaměřuje na to, jak zůstat co nejdéle mládí, plní vitality a denně čelíme přísunu nových nebo vylepšených technologií. Plni nadšení jsme však zapomněli řešit problém, na který odborníci upozorňovali již velmi dlouho. Nárůst počtu důchodců. Mnozí z nás, včetně politických špiček, si možná mysleli, že důchodový systém je dostatečně robustní a předpovídaný příval bez problémů zvládne.

A on ho zvládat přestává. Jestli můžeme už nyní hovořit o krizi důchodového systému, to nedokážu s jistotou říct. Jedno vím však jistě, nejedná se o krátkodobé škobrtnutí, ale bude to dlouhodobý problém, jehož kořeny sahají hluboko do minulosti. Naše společnost stárne, o tom se mluví již minimálně třicet let, zároveň s tím stoupá i počet lidí, kteří odcházejí do důchodu.

Ten největší tlak na důchodový systém nás ale teprve čeká. Husákovy děti, tedy ti, kteří se narodili v 70. letech minulého století, postupně dorazí na vrchol své pracovní kariéry a brzy také odejdou užívat si zasloužené penze. A co na to státní kasa? Ta bohužel není připravena na tento příval nových důchodců.

Přestože se o problému mluví a ví velmi dlouho a byl dostatek času ho řešit, zdá se, že předešlé vlády raději zavíraly oči před něčím, co bylo jasně nevyhnutelné. Hledat konkrétního viníka nelze. Odpovědnost nesou všechny porevoluční vlády, které měli šanci systém nastavit tak, aby tomuto problému předešel. Ale je jasné, že je jednodušší vyhovět současným potřebám, než plánovat na desetiletí dopředu. A tak jsme se dostali do situace, kdy se naše společnost bouří, že se na důchody musí vynakládat více peněz a tím nezbývá na ostatní agendy a neprávem osočují seniory, že jsou oni tou příčinou problémů statní kasy. Ale vina není na jejich straně. Odpovědnost nese výhradně politická reprezentace naší země.

A co na to současný kabinet Petra Fialy? Ano, stojí před obtížným úkolem, ale zdá se, že ani tento kabinet není dost silný na to, aby se výrazně postavil k těmto problémům čelem. Spíše se jedná jen o dílčí řešení, dlouhodobá řešení mezi předloženými návrhy hledám marně. Zajištění dostatečných příjmů a revize výdajové stránky jsou slova, která slýchávám z úst politických špiček vcelku často, ale skutečné kroky lze označit spíše za opatrné než odvážné.

Proto je důležité, než začneme s obviněním seniorů, že oni jsou příčinou zadlužování státu, je třeba si uvědomit, kdo skutečně rozhoduje o státním rozpočtu. Oni jen čerpají to, na co mají právem nárok po letech práce. Plnou zodpovědnost za tento stav nesou politici, kteří raději, než aby riskovali politické body, přehlížejí problém, který před nimi leží několik let.

Možná že je čas, aby tato hra na schovávanou skončila. Pokud se nyní totiž vláda, ať už aktuální, nebo ta příští, nezačne vážně zabývat otázkou důchodů, může to mít závažné důsledky pro celou naši společnost, protože tlak na důchodový systém bude jen narůstat.

Zdroj: Autorský text a deník E15, epenize.czSeznam Medium

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz