Hlavní obsah
Aktuální dění

Od populismu k úsporám. Kdo zaplatí cenu za politické manévry hnutí ANO?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Ach, populismus! Ta zvláštní světská teologie, která si mezi českými politickými stranami oblíbila zvláště hnutí ANO. Čí je tento cirkus plný slibů a zdánlivě snadných řešení?

Článek

Právě střední třída, z níž hnutí ANO tak rádo rekrutovalo své voliče, nyní na vlastní kůži poznává, že na populistických slibech se staví pouze dům z karet.

Karel Havlíček, muž zdánlivě nekonečné energie a řečnické obratnosti, nás v posledních letech vedl cestou podobnou horské dráze. Jako voják populismu razil cestu plnou grandiózních vizí, slibů a politických příslibů, které byly často v rozporu se zdravým ekonomickým rozumem. Promiňte, pane Havlíčku, ale inflace se neřídí tweetem a hospodářský růst nezajišťuje stiskem tlačítka.

Střední třída, ta neviditelná páteř společnosti, se nyní prochází pouští následků politických rozhodnutí, která byla před lety přijata s rychlostí blesku a s výdaji, které by se rovnaly nákladům na vybudování pyramid. Nyní, když se úsporný balíček objevuje na obzoru jako nevyhnutelná realita, se střední třída stává faktickým dlužníkem populismu.

Právě střední třída bude nejvíce doplácet na velkorysé politické kroky hnutí ANO v posledních letech. Je to ona, kdo ponese hlavní břemeno úsporných opatření. Zatímco některé vrstvy společnosti si mohou dovolit zůstat nedotčené, střední třída musí omezit svou spotřebu, seškrtat výdaje a přežít následky politických rozhodnutí, která byla přijata s ohledem na politickou výhodnost, nikoli na zdravý ekonomický rozum.

A zde se dostáváme k jádru věci: pro populismus není v této době prostor. Společnost potřebuje politiky, kteří si uvědomují důsledky svých rozhodnutí a nejsou ochotni obětovat stabilitu a udržitelnost za okamžitý politický zisk. Doba úspor není dobou pro grandiózní sliby, ale pro opatrnou, promyšlenou a zodpovědnou politiku.

Střední třída, která si zvolila cestu úspor, si zaslouží politické vedení, které bude respektovat její rozhodnutí a které bude pracovat na udržitelném rozvoji země. Vždyť právě oni, ti, co tvrdě pracují, platí daně a chtějí pro své děti lepší budoucnost, jsou ti, kdo nejvíce doplácejí na nezodpovědné populistické kroky.

Je na čase, aby politika opustila populismus a začala se vážně zabývat reálnými problémy občanů. Pro populismus není v této době prostor. Je čas na zodpovědnou politiku, která bude respektovat rozhodnutí střední třídy a bude se zaměřovat na dlouhodobou udržitelnost, nikoli na krátkodobý politický zisk. A střední třída si to zaslouží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz