Hlavní obsah
Názory a úvahy

Okamura viní premiéra Fialu z přípravy na útočnou válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: neznámý, licence Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

Další z řad demonstrací proti vládě, kterou organizovalo hnutí SPD, se uskutečnila v Ostravě. Její předseda dostál své pověsti a hřímal z plných plic do davu, že nás vláda chce zatáhnout do války.

Článek

Ve svém projevu se držel zavedených not posledních měsíců, kdy na vládě Petra Fialy nenechal nit suchou a viní ji z drahoty, okrádání českých občanů a neúměrné podpory Ukrajiny na úkor lidí žijících v České republice.

Není žádnou novinkou, že právě Okamurovi konflikt na Ukrajině leží dlouhodobě v žaludku a není dnem, kdy by jakoukoli podporu napadené zemi okamžitě neodsoudil, případně některé neoddiskutovatelné kroky podpořil. Na poslední demonstraci se přítomným posluchačům snažil dokonce namluvit, že příchozí Ukrajinci dostávají mnohem vyšší sociální dávky.

Předseda hnutí dokonce tvrdí, že aby taková podpora byla možná, musela vláda nejdříve okrást ostatní obyvatele Česka počínaje důchodci a dětmi konče. Na jejich úkor má dokonce nehorázně bobtnat soukromý účet ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Pro svá tvrzení ovšem nikdy nepředložil jakýkoli důkaz.

Pokud by totiž většina přítomných byla ochotná si dohledat alespoň základní informace o tom, jakým způsobem a v jaké výši je poskytována podpora ukrajinským uprchlíkům, rychle by přišli na to, že to s tou podporou není zase tak jednoduché a výše podpory v žádném případě nedostačuje na to, aby si za ni bylo možné koupit luxusní auto, jak tvrdí Okamura.

Bližší přehled o tom, co Ukrajince čeká, pokud se rozhodne přežít válku v České republice, najdete v přiloženém odkaze.

Předložená tvrzení tak lze považovat za pouhé lži, které mají sloužit k manipulaci několika jedinců, kteří jsou ochotni své životní problémy schovat za cokoli, co je jim předkládáno jako pravé důvody toho, že se nemají lépe.

Na hranu zákona se ovšem Tomio Okamura dostal ve chvíli, kdy otevřeně obvinil premiéra Petra Fialu a ministryni obrany Petru Černochovou z toho, že připravují Česko na útočnou válku a zároveň je nařkl z vlastizrady. Je až s nevírou, že pokud chce mír, tak jak rád prohlašuje, je toto strašení lidí válkou v rozporu právě s tímto tvrzením.

Energetická krize a vysoká míra inflace zasáhla celý globální svět a Česko není výjimkou, ale pokud někdo považuje za bídu to, že si nemůže dovolit jezdit v jiném autě, než je fabie, nebo koupit o dvě piva méně, tak ať si uvědomí, že bída je to, že si uprostřed svého obýváku rozděláváte oheň z vytrhaných parket, pokud máte to štěstí, že váš dům nezasáhla mírumilovná raketa nebo neřešíte, jestli si můžete se svými dětmi rozdělit poslední rohlík, který vám zbyl z dostupných potravin.

Ne, skutečně nežijeme v bídě, jak hlásí Okamura, Babiš nebo Rajchl. Jen jsme si zvykli na svůj standard pohodlí a blahobytu a nechceme se ho jen tak vzdát. Ale úplně stejně na tom byli i obyvatelé Ukrajiny, kteří přes noc přišli téměř o vše.

Ono to totiž není zase tak dlouho, co tisíce obyvatel tehdejšího Československa v roce 1968 utíkaly za hranice a žádaly o stejnou pomoc od okolních států, jakou dnes žádají uprchlíci z Ukrajiny. Před námi nikdo dveře tehdy nezavíral a přišel čas, abychom se nyní zachovali stejně a vrátili historii pomyslný dluh.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz