Hlavní obsah
Názory a úvahy

Paradox českého seniora. Když příjmy rostou, ale radost mizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Vítejte v humoristickém pohledu na český penzijní systém, kde rostoucí příjmy nevedou k radosti, ale spíše k rostoucí skepsi.

Článek

S překvapením a mírným úsměvem sleduji, jak se v naší republice točí kolo osudu. V posledních dnech se to vše točí hlavně kolem důchodců. Ano, naši vážení senioři, obyvatelé třetího věku, kteří si užívají odpočinku po letech těžké práce, nyní vstupují do neznámého světa valorizací.

A není to jen obyčejný svět valorizací, ale je to svět, kde se schéma valorizace důchodů mění tak rychle jako barvy na chameleónovi.

Paní Dagmar a paní Marie, naše dvě smyšlené hrdinky, se stávají svědky tohoto divadla absurdity. Ve svých postýlkách se jednoho dne dozvídají, že jejich penze budou zvýšeny, ale jaký je to šok, když zjistí, že zvýšení nebude tak velké, jak se očekávalo.

Jak je to možné, ptáte se? A co na to říká náš ministr práce a sociálních věcí, Marian Jurečka z KDU-ČSL? Jak jen dokáže s klidným svědomím říct: „Pokud chceme pamatovat nejen na dobrou životní úroveň současných důchodců, ale i jejich dětí a vnoučat, tak je to jeden z kroků, který jsme museli v tento okamžik udělat.“

Opozice samozřejmě nemůže zůstat pozadu. Například Alena Schillerová z hnutí ANO. Pro ni je takové představení vlády srovnatelné s dramatickou operou, v níž důchodci hrají roli nevinných obětí. „Vláda vlastně sebrala, snížila tu červnovou valorizaci protiústavním způsobem,“ hlasitě prohlašuje.

Ano, Aleno, my víme, že je to vše jen divadlo.

Takže co nám zůstane, když naše výplata následuje tancující vzorec inflace a valorizace se vydává na cestu do neznáma? Můžeme se jen modlit, abychom našli naší cestu v tomto labyrintu a doufat, že se jednou probudíme v zemi, kde je inflace jen slovo v ekonomické brožuře a valorizace pohádkou, kterou vyprávíme našim vnoučatům.

Na závěr připomínám, že život je plný ironie. Zatímco my ostatní se potácíme v zaměstnaneckém světě, kde každodenní příjem je jako na horské dráze, naši důchodci se mohou každý rok těšit na zvýšení svých penzí. Ačkoli je to tentokrát s malou obětí oproti tomu, co bylo původně plánováno, stále to představuje zvýšení.

Tak tedy zdravím vás, senioři, kteří jste se probudili v zemi, kde penze rostou jako houby po dešti. Užívejte si svých penzí, zatímco my ostatní jen závidíme a doufáme, že jednoho dne také vstoupíme do tohoto ráje.

A co na to paní Dagmar a paní Marie? Jen pokrčí rameny a usmějí se nad absurditou toho všeho.

Zdroj: ČT24.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz