Hlavní obsah
Názory a úvahy

Petr Fiala je ukrajinský premiér. Alespoň to tvrdí Andrej Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Rose - Úřad vlády ČR

Z úst politiků zaznívá čím dál ostřejší rétorika vůči oponentům. A to jsou před námi teprve evropské volby.

Článek

Je to vlastně pravidelný kolorit všech voleb, kdy se politici snaží zapůsobit na své voliče a v ideálním případě oslovit i ty nerozhodnuté a přetáhnout je na svou stranu. K oslovení ovšem neslouží jen volební programy jednotlivých stran, ale samozřejmě i snaha o diskreditaci úhlavního „nepřítele“.

Díky tomu jsme byli před posledními parlamentními volbami svědky fenoménu AntiBabiš, který nám však začíná přerůstat do kampaně s názvem AntiFiala. V hnutí ANO zřejmě zjistili, že tato forma kampaně může být v určitém ohledu úspěšná. Osobně potencionální úspěch podobně vedené kampaně však vidím pouze v případě, kdy je vedená slušně, což u této kampaně a obzvlášť se zvolenou rétorikou Andreje Babiše na sociálních sítích jednoduše nevidím.

Andrej Babiš zřejmě usoudil, že když bude mluvit jazykem svých voličů, bude to ta nejlepší cesta k tomu, aby jeho hnutí bylo úspěšné nejen v evropských volbách, ale hlavně v těch parlamentních. Jenže může tím oslovit například voliče, kteří volili vládu pětikoalice, nebo snad ty, kteří jsou pravicově založení? Obávám se, že asi těžko.

V nejnovějším příspěvku na sociální síti X na sebe oblékl tričko s nápisem NO WAR, který je vyobrazen v ukrajinských národních barvách. Za tohle by mu jistě mnozí lidé tleskali. Co je ovšem pro mě nepochopitelné, jak se v kontrastu s tímto poselstvím může zároveň obouvat do premiéra Fialy, že není českým premiérem, ale ukrajinským?

Hlavním důkazem jeho tvrzení má být česká muniční iniciativa a nastavená zahraniční politika kabinetem Petra Fialy. Pokud je tedy Babiš proti válce, což podle oblečení lze snadno usoudit, nelze přeci v jednom příspěvku zároveň vystupovat proti podpoře napadené zemi. Nebo ano?

Není to poprvé, co jsem z prohlášení nebo příspěvků Andreje Babiše vážně v rozpacích. Nevím, jak příspěvek správně pochopit. Byl zveřejněn proto, aby nám dal najevo, že hnutí ANO podporuje Ukrajinu nebo bylo hlavním důvodem jen dehonestovat premiéra Fialu?

Pokud by totiž vydal dva odlišné příspěvky, bylo by to více srozumitelné. Mícháním dvou různých a zcela odlišných věcí dohromady však pouze vnáší do vlastního poslání jistou dávku chaosu. A je nutné říct, že to není zrovna poprvé.

Je možné, že jeho voliči mu rozumějí. Já se přiznám, že s tím mám vážný problém. A pokud tedy plánem Andreje Babiše je získat si na svou stranu voliče pětikoalice, tak tento formát příspěvků nepovažuji za nejvhodnější. Možná, že tím chce oslovit voliče například hnutí SPD. Jenže ani to nepřichází v úvahu. Ti jsou proti jakékoli podpoře Ukrajiny.

Asi nám nezbývá než se smířit s tím, že s blížícími se volbami bude podobných příspěvků přibývat. A můžeme jen doufat, že budou méně chaotická.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz