Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pracovat v důchodu? Jurečkův návrh je jedním z možných řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Stávající důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný, ať se nám to líbí, nebo ne. Ministr práce a sociálních věcí přichází s návrhem, který by důchodce motivoval setrvat na pracovním trhu i po nároku na starobní penzi.

Článek

Aktuální věková hranice odchodu do důchodu je 65 let. Podle ministra Jurečky není na místě tuto hranici zvyšovat. Stávajícím způsobem by se totiž za třicet let mohla tato hranice posunout někam k 72 letem.

Toto číslo ovšem nemusí být konečné a představa, v jakém stavu by člověk odcházel do zasloužené penze, může v kdekom vyvolávat pocit, že se nebude jednat o zasloužený odpočinek, ale pouze o nutnou dobu k dožití, aby nezatěžoval dlouhodobě společnost a státní kasu.

Navrhované připomínky ministra Jurečky ovšem dávají v mnoha ohledech smysl a dá se říct, že nad návrhy skutečně někdo přemýšlel. Po delší době je nám tak předkládán návrh, který má jistou šanci na úspěch a mohl by být kladně přijat i veřejností.

Návrh počítá s modelem, že rodina se dvěma a více dětmi a s průměrným výdělkem by systémem měla mít garantovaný nárok na důstojnou penzi. Tento návrh má za cíl zvýšit podporu hlavně rodinám a rodičům, kteří budou mít odvahu mít více dětí, ačkoli to pro ně v mnoha ohledech už dnes znamená vyšší nároky na výdělek a zodpovědnost.

Za velký problém je obecně považován brzký odchod do penze. Aktuálně to platí pro 29 % všech starobních důchodů. Ministr páce a sociálních věcí zatím nedokáže odhadnout, zda dojde k úpravě povinné doby pojištění z 35 let na 40 let, ale nějakou formu znevýhodnění brzkého odchodu do důchodu je možné nastavit.

Do předčasného důchodu by měli odcházet hlavně lidé, kteří mají nějaká zdravotní omezení. V opačném případě chce Jurečka lidi motivovat k tomu, aby neodcházeli ze svého zaměstnání. Pomoci by jim k tomu mohla i větší podpora částečných úvazků ze strany státu.

Dalším motivačním prvkem by mělo být odpuštění odvádění pojistného do důchodového pojištění ve výši 6,5 %. Jednalo by se o okamžitý benefit. Jedná se o výrazný pokrok oproti stávajícímu modelu, kdy si takový důchodce polepší v průměru o 70 korun ročně.

Za velmi důležité označuje i to, že většina těchto lidí je při tak brzkém odchodu do penze vytržena ze společenského života a později trpí jistým pocitem prázdnoty. Naopak, pokud jim bude umožněno setrvat ve svém zaměstnání i po vzniku nároku na penzi, mohou společnosti nadále předávat své zkušenosti a zároveň žít s vědomím, že jsou stále potřební.

Dá se tedy říct, že po dlouhé době nám některý z vládních představitelů předkládá návrh, který lze považovat za rozumný a smysluplný. Jaká bude jeho finální verze, si ovšem budeme muset ještě chvíli počkat.

Zdroj: Novinky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz