Hlavní obsah
Aktuální dění

Premiér Fiala řadí režim Vladimíra Putina mezi ty nejhorší na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY 2.0)

Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta a také na Mariju Lvovovou-Bělovovou, která je hlavní organizátorkou únosů ukrajinských dětí do Ruska.

Článek

Marija Lvovová-Bělovová je podle svého vyjádření na svou práci hrdá. Brzy čtyřicetiletá žena, které se přezdívá „Matička Rus“, je symbolem kremelského režimu a figuruje také na sankčním seznamu Evropské unie, Spojených států nebo Japonska.

V ruské televizi je vykreslována jako zachránkyně ukrajinských dětí. Stejným způsobem se i sama vykresluje na sociálních sítích, na kterých pravidelně zveřejňuje idylicky laděná videa z cest vlakem s ukrajinskými sirotky, se kterými míří do odlehlých částí Ruska k adoptivním rodinám.

Summit Evropské unie se shodl na tom, že bude třeba ustanovit zvláštní vyšetřovací komisi, která se pokusí o zmapování co nejvíce případů násilně unesených dětí. Tyto zdokumentované případy by poté posloužily jako hlavní důkazní podklad při soudním projednávání těchto závažných zločinů.

Premiér Petr Fiala osobně označil toto chování za mimořádně odporné, jímž se Rusko velmi přiblížilo k těm nejhorším režimům, které jsou známé z minulosti.

Předseda vlády také zdůraznil, že Česká republika je připravena takovýmto zločinům bránit v rámci mezinárodního společenství, a věří, že připravované kroky také povedou k potrestání konkrétních osob, které za těmito činy stojí.

K deportacím dětí dochází hlavně na okupovaných územích. Jedná se o děti, které buďto byly násilně odvlečeni, nebo byly převzaty do péče okupační armádou poté, co ztratily své rodiče během konfliktu. Přesný počet takto unesených dětí není známý, jelikož ruská strana takové informace samozřejmě neposkytuje. Může se ve výsledku jednat o stovky, ale i tisíce unesených dětí.

Zákon o násilné deportaci dětí z Ukrajiny podepsal osobně ruský prezident Vladimir Putin. I z toho důvodu vydal trestní soud v Haagu zatýkací rozkaz na samotného prezidenta Ruské federace.

Aktuálně je zdokumentováno zhruba třicet tisíc případů únosu dětí z ukrajinského území. Ty pocházejí z vyšetřování vojenské policie, ovšem jsou i případy, které byly zdokumentovány za pomoci dobrovolníků na území Ruské federace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz