Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prezident Pavel je snad jediný politik, kterému jde o blaho občanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 2.0)

Když se podíváme napříč politickým spektrem, je složité najít politika, u kterého byste si mohli s jistotou říct, že při svém rozhodování nezohledňuje skryté zájmy.

Článek

Jen u jediného politika si tímto můžete být skutečně jistý, a to je právě prezident Petr Pavel. Ať už stojí před jakýmkoli rozhodnutím, tak vždy máme jistotu, že při váhání nad tím, zda daný zákon přijmout a podepsat, se bude řídit hlavně tím, jaký přínos a dopad bude mít jeho rozhodnutí pro české občany.

Po dlouhé době totiž máme na Hradě ani ne tak politika jako obyčejného člověka. Někdo může oponovat, že to svým způsobem může být nevýhoda, že nějaké politické zkušenosti by hlava státu mít měla a do jisté míry s tímto tvrzením lze jistě souhlasit. Ovšem pro nás obyčejné lidi je právě to, že Petr Pavel není tak zkažen politikou, jednoznačně výhodou.

Když se na jeho krátké působení v prezidentském úřadě podíváme nezaujatým pohledem, musíme uznat, že své sliby, které úspěšný prezidentský kandidát předložil v předvolební kampani, naplňuje beze zbytku. Je třeba vyzdvihnout hlavně to, že nadále zůstává sám sebou a styku s občany se v žádném případě nevyhýbá. Je jisté, že členové ochranky, kteří mají na starosti právě prezidenta, mají o zážitky postaráno.

Nechybí mu snaha být dobrým prezidentem pro všechny občany. Je zcela logické, že i přes veškerou snahu bude mít své odpůrce. Ať už mu tito lidé vyčítají to, že je prezidentem pětikoalice nebo že jde o bývalého rozvědčíka. V obou případech jde jen o neoprávněnou a nesmyslnou rétoriku pocházející z tábora hnutí ANO, které vede poražený protikandidát.

Nezazlívám těmto lidem, že nepovažují Petra Pavla za svého oblíbence. Mnohem více mi vadí, že většina takových lidí, když je vystavena v diskuzi před otázku, co konkrétně jim na prezidentovi vadí, nedokážou ve většině případů předložit svůj vlastní názor nebo jen opakují to, co si přečetli někde na sociálních sítích. Vlastně ani sami neví, co je rozvědčík nebo na jakém základě je opřeno tvrzení, že jde o prezidenta vlády Petra Fialy. Copak lze takto jednoduše znevažovat mandát více jak tří miliónů občanů?

Osobně si nepamatuji, že bychom měli někdy prezidenta, který by vynakládal takové úsilí, které by vedlo ke konstruktivnímu jednání mezi vládou a opozicí. Ponechám pro tuto chvíli stranou, že do snahy Petra Pavla vrátit naší politice nějakou kulturu hází opozice vidle, ale není tohle dostatečný důkaz toho, že právě prezident Pavel nechce zvýhodňovat určitou skupinu obyvatel nebo dokonce jisté zájmové skupiny.

Chce být dobrým prezidentem a řídí se heslem, že víc hlav, víc ví. Právě proto si k důchodové reformě přizval odborníky, zástupce vlády i opozice. Chtěl slyšet vícero návrhů a názorů. A to je správné, protože právě prezident bude ten poslední, kdo případnou reformu bude moct buďto podepsat nebo vrátit zpět do sněmovny.

Ať už máte na prezidenta Petra Pavla jakýkoli názor, nelze mu upřít, že jde jednoznačně o politika, kterému jde na prvním místě o blaho občanů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz