Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prezident Petr Pavel vrací úder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 2.0)

A představitelům hnutí ANO není toto jednání prezidenta zrovna po chuti. Nechali se nachytat při lži, nebo to přece jen bylo trochu jinak?

Článek

Prezidentské kanceláři vlastně nic jiného nezbývalo, pokud chtěla uvést věci na pravou míru. Je také možné, že k reakci prezidenta vyprovokoval výpad Andreje Babiše, který si neodpustil pro sebe typickou ironickou poznámku, že svým vyjádřením ze zklamání pouze potvrdil, že je prezidentem pětikoalice.

Je totiž možné, že pokud by se k situaci nevyjádřil Babiš právě v tomto smyslu, prezident by bral tuto situaci za uzavřenou. Jenže právě ona slova pronesená bývalým premiérem házela špatné světlo právě na Petra Pavla. A je zcela na místě, aby nedocházelo k znevažování úřadu prezidenta republiky, a je ve výsledku jedno, jestli se onoho činu dopouští vládní politici, nebo ti opoziční.

Na zveřejnění záznamu z jednání tak lze pohlížet zcela pragmaticky. Prezident Petr Pavel tím pouze vrací úder hnutí ANO a uvádí věci na pravou míru.

Ale nebyl to právě prezident, kdo si s touto slovní přestřelkou začal. Původcem je v tomto případě hnutí ANO a s největší pravděpodobností je hlavním iniciátorem právě její předseda. Právě až po jeho návratu z dovolené zcela nepochopitelně zástupci nejsilnější opoziční strany otočili se svými názory a do jednání o důchodové reformě hodili vidle.

Právě v tomto momentu hledejme příčinu celého sváru, když představitelé hnutí ANO bez servítků tvrdili, že s ničím nesouhlasili a že je prezident jen špatně pochopil. Není bez zajímavosti, že závěry hnutí ANO špatně pochopili všichni přítomní a rozuměli jim pouze přítomní zástupci opozice. Tomu bych i věřil. Ono někdy pochopit myšlenkové pochody této politické strany je někdy skutečně nad lidské síly.

Karel Havlíček považuje jednání prezidenta za neprofesionální. Jenže profesionalismus lze těžko najít i ve vyjádřeních, která zaznívala z úst špiček hnutí ANO směrem k plánovanému jednání nebo přímo na osobu prezidenta.

Věřím tomu, že kdyby k tomu nedošlo, tak ani prezident by neměl potřebu se tímto tématem nadále zabývat. Ale i on má právo se bránit. A někdy je k tomu potřeba využít stejnou zbraň, jako použil protivník.

Jenže jak už to tak bývá, představitelům ANO vlastní medicína není zrovna po chuti.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz