Hlavní obsah
Finance

Přijetí eura jako ztráta suverenity Česka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Getty Images (licence zakoupena)

Většina odpůrců přijetí jednotné měny se obává ztráty suverenity České republiky. Jsou však tyto obavy skutečně na místě?

Článek

Prezident Petr Pavel svým novoročním projevem opět otevřel diskuzi, že je na čase učinit kroky k přijetí jednotné evropské měny. Většina argumentů, ať už jsou pro přijetí, nebo odmítnutí, se točí kolem ekonomických dopadů tohoto kroku, ale co mě zaujalo mnohem více, je obava ze ztráty suverenity. Jako někdo, kdo pečlivě sleduje politický a ekonomický vývoj naší země jsem přesvědčen, že tato obava je poněkud přehnaná.

Pro ukázku tohoto tvrzení nemusíme chodit ani moc daleko. Příklad Slovenska pro nás může být dostatečně přesvědčivým argumentem. Přijetí jednotné evropské měny na Slovensku nevedlo k zániku suverenity země, ani k žádné politické či ekonomické podřízenosti. Naopak, Slovensko si stále drží svůj nezávislý politický kurz a ekonomicky roste. Je bláhové si myslet, že v případě Česka by situace byla výrazně odlišná.

Rozumím obavám z ekonomických dopadů, které považuji za opodstatněné. Přijetí eura může vést k přechodnému zdražení, ale jisté to není vzhledem k tomu, že dnešní ceny jsou si velmi blízké těm, které lze vidět v obchodech za našimi hranicemi. Obavy a strach obyvatel ovšem musí mírnit ekonomičtí odborníci a hlavně vláda. Ta by měla přijmout vůdčí roli a lidem srozumitelně vysvětlovat, že ke zhoršení jejich životní úrovně po přijetí eura nedojde a snažit se jejich obavy rozptýlit. Obavy občanů vláda nesmí ignorovat, ale musí řešit s otevřenou myslí a předkládat jasné argumenty.

Přijetí eura je důležitým krokem k tomu, abychom se začali více integrovat do evropské ekonomiky a mohli hledat nové cesty pro svůj rozvoj. To je to, co by nás mělo zajímat nejvíce.

A jak je to s tou případnou ztrátou suverenity naší země? Měli bychom si uvědomit, že suverenita země nespočívá v tom, že si ponechá svou vlastní měnu. Suverenita je hlavně o schopnosti země činit nezávislá a prospěšná rozhodnutí pro její vlastní obyvatele. V tomto ohledu by přijetí eura mohlo být projevem silné a sebevědomé země, která si je vědoma své role v Evropě a světě.

Rozhodně je také důležité vzít v úvahu naši historii a specifika naší národní ekonomiky. Nelze jen tak ignorovat fakt, že naše země prošla transformací, která nebyla vždy příznivá. Ale zároveň je také třeba hledět dopředu a hledat cesty, jak posílit naši ekonomiku a mezinárodní postavení.

Chápu obavy občanů, kteří mají obavy ze ztráty suverenity a případných ekonomických dopadů. Jsem však plně přesvědčen, že přijetí eura není cestou ke ztrátě suverenity, ale možností, jak naopak posílit naši pozici nejen v Evropě. Spíše jsem toho názoru, že nejde ani tak o obavy ze ztráty suverenity, ale spíše o nějaký pocit nostalgie a hrdosti směrem k české koruně.

Zdroj: Autorský text a Lidovky.cz, Roklen.cz, denik.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz