Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč starší generace ignorují perspektivy mladých?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Starší generace často přehlížejí názory mladých, což vede k názorové propasti. Jaké jsou však důvody a je možné na toto téma otevřít dialog?

Článek

Říká se, že věk je jen číslo, ale někdy nás i věkový rozdíl dokáže názorově rozdělit. Vidím to kolem sebe dennodenně, jak se starší generace dívá na mladé s nedůvěrou, zatímco mladí cítí, že jsou díky tomu odstrčeni kamsi na okraj společenského zájmu.

Nejčastějším argumentem starších, proč to tak je, je to, že jsou mladí údajně lehce ovlivnitelní. Mladí jim na oplátku oponují, že jim starší generace nechce naslouchat. Tento střet generací je po staletí se opakující příběh, který ožívá s každou novou generací vstupující do naší společnosti. Ale není tento střet zbytečně nespravedlivý?

Dnešní mládež čelí světu, který je ve všech ohledech odlišný od světa jejich rodičů, nebo dokonce prarodičů. Digitalizace, globalizace, změna klimatu – to vše jsou výzvy, které formují jejich vnímání světa a vytvářejí nové perspektivy na problémy, kterým ve výsledku čelíme všichni. Přesto jsou jejich názory často zpochybňovány, nebo dokonce zcela ignorovány. Mladí jsou jednoduše vnímáni jako ti, kteří ještě nic nezažili, nenasbírali ještě potřebné životní zkušenosti, a tudíž nemohou mít dostatečně kvalitní názor. Je tomu opravdu tak?

Mladí nejsou ovlivnitelní ve smyslu, v jakém to často starší generace chápe. Každopádně jsou lépe informovaní, mají lepší přístup ke kvalitnímu vzdělání a jsou připojeni k světu způsoby, o kterých předchozí generace nemohly ani slyšet. Sociální sítě a internet jim usnadňují přístup k informacím z celého světa v reálném čase, což jim umožňuje vybudovat si vlastní, dobře podložené názory na širokou škálu témat.

To, co může pro někoho vypadat jako lehká ovlivnitelnost, je ve skutečnosti ochota dnešní generace naslouchat a být neustále otevřený novým myšlenkám a přístupům. Mladí lidé jsou ochotni učit se a adaptovat se na nové prostředí a podmínky. To je vlastnost, kterou bychom rozhodně neměli znevažovat.

Střet generací je zbytečně nespravedlivý. Místo toho, abychom mladé lidi soudili a diskreditovali, měli bychom jejich názory a postřehy považovat za cenné a v mnohých případech se od nich také inspirovat. Nikde není psáno, že jen mládež se musí učit od starších, ale i my starší se můžeme lecčemu přiučit právě od nich. Nebojme se jim nabídnout prostor, kde mohou své myšlenky a názory prezentovat, a zkusme naslouchat s otevřenou myslí.

Vzájemné porozumění a respekt mezi generacemi není jen žádoucí, ale považuji ji za jakousi nezbytnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz