Hlavní obsah
Aktuální dění

Robert Fico a riskantní hra se slovenským členstvím v NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Creative Commons (CC BY-NC-ND 2.0)

Ficova politika může mít dalekosáhlé důsledky pro Slovensko v NATO. Poslední průzkumy jsou toho jasným důkazem.

Článek

Slovensko, náš nejbližší soused v srdci Evropy, kde poslední dobou politický vítr nabírá čím dál tím více východní směr. A uprostřed této rozbouřené politické přeháňky stojí jedna postava – Robert Fico, politik, jenž snad vyšel přímo z kuchyně ruské propagandy, vůně jeho rétoriky se šíří zemí a razí si svou cestu k vítězství v nadcházejících volbách.

Pokud se jedná o politiku, Fico může působit jako zkušený šachový mistr, který vám slíbí, že vás ochrání svou královnou, zatímco vám skrytě bere všechny pěšce. Příběh se opakuje, na jedné straně Slováci, kteří se opírají o ochranu NATO a na druhé straně ten samý lid, který má stále větší pochyby o své loajalitě vůči této obranné organizaci. Vypadá to, jako by si chtěli hrát na obou stranách šachovnice.

Jistě, kdo by nechtěl být chráněn Severoatlantickou aliancí? Ale pak nechápu ten bizarní kontrast v podobě Ficovi rétoriky, která tuto alianci provokuje a odcizuje. Člověk by mohl sarkasticky dodat, že to je skvělá taktika pro zemi, která by v případě konfliktu nutně potřebovala ochranu spojenců.

Fico, který bude pravděpodobně první na telefonu, když by došlo k vážnému konfliktu, možná zapomíná na jednu malou skutečnost. Že když bude trvale podkopávat důvěru svých spojenců, může se klidně stát, že ti pak nutně nemusí být tak rychlí, když bude potřebovat jejich pomoc. Místo toho, aby posiloval jednotu a spolupráci, Fico se zdá být spíše zaměřen na podkopávání těchto základních hodnot.

Samozřejmě že je Slovensko samostatný stát a sami si rozhodnou, kam chtějí směřovat. Ale v každém případě je nutné mít na paměti, že když si hrajete s ohněm, měli byste být připraveni na popáleniny. Protože jestli nám něco historie ukázala, tak je to to, že špatné rozhodnutí se vždy nějakým způsobem vrátí.

A já se jen modlím, aby tento zpětný úder nepřišel až ve chvíli, kdy bude Slovensko potřebovat pomoc svých spojenců. Protože pak by mohlo být pozdě.

Zdroj: pravda.sk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz