Hlavní obsah
Aktuální dění

Slovensko si zvolilo svou cestu. Respektujme to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

A je hotovo. Naši slovenští bratři si zvolili nového prezidenta. Tím se stal Peter Pellegrini. A mnozí z nás mají problém se s tím smířit.

Článek

Asi nikdy v historii jsme nesledovali tak napjatě slovenské prezidentské volby, tak jako tomu bylo o tomto víkendu. A dokonce ani nikdy dřív nebyla Česká republika hlavním tématem předvolebních debat jednotlivých kandidátů.

Slováci si zvolili tak, jak si zvolili, a dali tím najevo, že chtějí jít svou vlastní cestou. Je to čistě jen a jen jejich vlastní rozhodnutí. Může se nám to líbit a samozřejmě i nemusí. Čeho bychom se však měli vyvarovat je to, že bychom z jakéhokoli důvodu tyto volby nerespektovali nebo z různých důvodů zpochybňovali. Jenže ono se to začalo dít krátce poté, co byly zveřejněny výsledky. A to hlavně na sociálních sítích.

A proč že nám tolik záleží na osudu Slovenska?

Naše vzájemné vztahy se totiž dají přirovnat ke vztahům v rodině. Ne vždy totiž jsme nadšení z toho, jakou nevěstu si to vybral třeba náš vlastní bratr. Můžete se snažit ho přesvědčit, že jeho volba není z těch nejšťastnějších, ale s vysokou pravděpodobností s tím stejně nic nezmůžete.

A právě ve vztazích se Slovenskem můžeme vidět jednotlivé paralely. Vnímáme svého východního souseda téměř jako vlastního a zřejmě i jako mladšího brášku. Máme potřebu mu neustále radit a upozorňovat ho, ať nedělá to, či ono. A při tom jsme si nestačili všimnout, že náš bráška už dorostl a má svou vlastní hlavu. Má svůj vlastní názor a pohled na svět.

Jenže taková je realita. Slovensko dospělo a měli bychom jeho rozhodnutí respektovat. Zda je jeho rozhodnutí rozumné, to ukáže až čas.

Není na místě volby zpochybňovat. A rozhodně ne v tom stylu, že byly například řízeny z Kremlu apod. Nelze přece takto jednoduše a bez okolků zpochybnit základní pilíř demokracie jen proto, že se nám výsledek z jakéhokoli důvodu nelíbí.

A odsuzovat Slováky za jejich volbu? Proboha proč? Jestli to byla volba dobrá nebo nebyla, to v tuhle chvíli nevíme nikdo. To vše ukáže až čas. Musíme si uvědomit, že čím dále na východ podíváme, vidíme vzrůstající národní hrdost. A právě Slováci tvrdí, že chtějí být hrdý národ a chtějí být suverénním národem v srdci Evropy. Pokud to byl hlavní ten hlavní důvod, nelze se na ně v tomto ohledu zlobit.

Nemyslím si, že se Slovensko bude chtít odklonit od západního společenství. Ale můžu se mýlit. Ovšem nařknout tento národ, že si tímto vybral jasnou cestu do područí Ruska, je z mého pohledu příliš krátkozraké. Bez jediného důkazu tvrdit, že volba prezidenta byla řízena Kremlem, to mi přijde skutečně přehnané.

Slovenské prezidentské volby jsou u konce a naší povinností je tuto volbu respektovat. Zároveň je však třeba sledovat, jaké důsledky tato volba bude mít pro slovenský národ a pro naše vzájemné vztahy.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz