Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukazuje premiér Fiala svou slabost, nebo pouhou nerozvážnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY 2.0)

Premiér Petr Fiala se dostal do nezáviděníhodné situace. Poté, co byl ministr Blažek přistižen ve společnosti Nejedlého, se očekával jeho důrazný postoj k celé záležitosti. Ten ovšem nepřichází.

Článek

Jestli jde o slabost Petra Fialy, nebo to pouze odráží jeho typický rozvážný a klidný přístup k problémům, kterým jako premiér čelí, ví jen on sám. Jeho prohlášení, že považuje setkání za čistě náhodné, vyvolalo řadu pochybností o tom, zda je Fiala dostatečně silným lídrem v pozici premiéra.

Koaliční partneři a samozřejmě voliči ODS volají po pevném postoji, který by měl Petr Fiala zaujmout, a určitě se nesnažit problém zamlčet či vysílat nejasné signály veřejnosti.

Jsou to právě voliči Občanské demokratické strany, kteří chtějí vidět, že jejich hlas odevzdaný ve volbách nebyl jen nevyslyšeným voláním po změně, kterou jim před volbami sliboval její předseda. Mnozí z nich vnímají pokus bagatelizovat celou událost jako podraz. Někteří se také ptají, proč v případě Pavla Blažka premiér uplatňuje dvojí metr.

Ministrovy přešlapy nejsou v tomto případě ojedinělé.

Ministr Blažek na sebe upoutal pozornost také v lednu tohoto roku, kdy probíhala výstava korunovačních klenotů. Jako jeden z mála politiků dostal soukromou pozvánku na prohlídku mimo oficiální otevírací dobu. Spolu s ním se soukromé prohlídky zúčastnila také brněnská primátorka Markéta Vaňková. Podobný typ pozvánky nedostal dokonce ani expremiér Andrej Babiš, který si na prohlídku vystál poctivou tříhodinovou frontu. Kancelář prezidenta republiky, která soukromé pozvánky rozesílala, vedl tehdy ještě Vratislav Mynář.

V březnu čelil ostré kritice za to, že si vyžádal jména soudců, kteří rozhodovali o vazbách a domovních prohlídkách v brněnské bytové aféře. Místopředseda městského soudu v Brně tehdy označil ministrovu žádost za neobvyklou.

Podle serveru Neovlivni.cz je těžké proti Blažkovi zaujmout tvrdší postoj, když mu Fiala vděčí za jeho kariérní vzestup a za pomoc při sestavení vlády.

V každém případě je jisté, že Pavel Blažek má u premiéra Fialy zastání a ten nad ním nadále drží ochrannou ruku.

Petr Fiala by si ale měl také odpovědět na otázku, zda tento postoj nakonec nebude začátkem konce ODS tak, jak ji známe. Voliči samotní se totiž netají tím, že v případě setrvání Pavla Blažka na pozici ministra spravedlnosti ztrácí premiér jejich důvěru, kterou promítnou při své volbě do poslanecké sněmovny v roce 2025.

Je otázkou, zda chce být Petr Fiala označen za toho, kdo přivedl ODS ke svému politickému konci. Jako varování může sloužit příklad sociálních demokratů, kteří se jen těžce prokousávají zpět do sněmovny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz