Hlavní obsah

Ukrajina řeší problém s korupcí. Pomoc ze západu končí v kapsách pohlavárů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Mykola Lazarenko / The Presidential Administration of Ukraine (Wikimedia Commons)

Je to dlouhodobý problém Ukrajiny. Korupce neopouští zemi, ani když je ve válečném stavu s Ruskem. Prezident Volodymyr Zelensky provádí personální změny na jednotlivých resortech.

Článek

V posledních dnech rezonuje ukrajinskou politickou scénou korupční aféra na ministerstvu obrany, která odhalila předražené zakázky na nákup potravin potřebných pro ukrajinské vojáky.

Jako první s touto zprávou přišla zpravodajská stránka ZN.ua. Ta prostřednictvím své zprávy uvedla, že ministerstvo obrany nakupuje potraviny dvakrát až třikrát dráž, než jsou běžné ceny v obchodech v hlavním městě.

Jmenovala příklad nákupu vajec, které v běžném obchodě stojí zhruba sedm korun. Smlouva uzavřená s ministerstvem však stanoví cenu 17 korun.

Zpravodajský server ZN.ua disponuje kompletní smlouvou, kterou podepsal nejvyšší představitel ministerstva obrany Oleksij Reznikov.Ten však jakoukoli formu korupce na svém resortu odmítá a považuje zprávu za útok na svou osobu.

Společnost Active Company, se kterou je smlouva uzavřená, v posledních letech získávala pouze malé armádní zakázky. Posledni uzavřená smlouva hovoří o zásadním navýšení jejího obratu. Tyto skutečnosti vyšly najevo až nyní, kdy na ně upozornili novináři.

Je na místě upozornit na skutečnost, že prezident Volodymyr Zelensky osobně vydal na počátku konfliktu rozkaz, že veškeré armádní zakázky podléhají utajení a nebudou tak zveřejněny bežně dostupné informace k probíhajícím řízením.

Ukrajina se s korupcí potýká dlouhodobě. Evropská unie podpořila před válkou nespočet reforem pro boj s korupcí. Země se potýká se všemi formami korupce. Drobnou korupci dokonce obavytelé Ukrajiny považují za téměř nevyhnutelnou.

Ukrajinský prezident samozřejmě nechce ohrozit finanční pomoc ze západu, na které je Ukrajina z velké části závislá. Vydal zákaz vycestovat všem vysokým státním činitelům do doby, než bude celý případ kompletně vyřešen.

Na základě zjištěných skutečností, které se objevily v tisku, již svou funkci položil klíčový prezidentův poradce Kyrylo Tymošenko, který čelí kritice za život na vysoké noze, ačkoli je Ukrajina ve válečném konfliktu.

Dalším vysokým představitelem, který rezignoval na svůj post, je náměstek ministra obrany Vjačeslav Shopalo. Ten byl nařčen, že osobně dohlížel na sjednání kontroverzní dohody na dodávku potravin pro armádu.

Podle Transparency International patří Ukrajině 122. příčka nejzkorumpovanějších zemí na světě. Mezi požadavky EU pro případný vstup Ukrajiny do Unie je právě řešení problému korupce ve státní sféře.

Ukrajina ve vlastním zájmu potřebuje problémy s korupcí výrazně omezit. V opačném případě se vystavuje riziku, že západní pomoc by mohla být citelně omezena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz