Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajinci nám práci neberou. Na to jich je nedostatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Náš pracovní trh nadále trpí velkým množstvím neobsazených míst, přičemž ve většině případů se jedná o pozice, které nejsou finančně příliš lákavé.

Článek

Mnozí z nás jistě již mnohokrát slyšeli tvrzení, že nám Ukrajinci, nebo jiní cizinci, berou práci a že právě to je jeden z důvodů, proč bychom měli vystupovat proti přílivu cizinců na naše území. Ale zastavili se ti, kteří to tvrdí, a zamysleli se nad tím, že bez přílivu cizinců by brzy nikdo nevykonával práci, která nás Čechy neláká?

Vezměme si třeba stavebnictví. Tento obor je nedostatkem pracovních sil značně poznamenán. Když se jako Čech ucházíte o pozici zedníka nebo silničáře, vaše prvotní nadšení z myšlenky výstavby krásných domů a kvalitních silnic rychle opadne, jakmile se dozvíte o finančním ohodnocení výměnou za náročnou práci za jakéhokoliv počasí a v jakémkoli ročním období.

Jděte se podívat na libovolnou stavbu v Česku a zjistíte, že se bez ukrajinských dělníků vlastně neobejdeme. Stavební firmy dlouhodobě poptávají více než šedesát tisíc míst, která se nedaří obsadit. A rozhodně není problémem naivní představa o jednoduché práci.

Dalším odvětvím, které trápí nedostatek kvalifikovaných pracovníků, je doprava. Nejde jen o řidiče kamionů. Vysoká poptávka je jak na silnicích, tak v železniční dopravě. Na trhu práce aktuálně chybí 28 tisíc řidičů. Právě v tomto oboru nalezneme nejvíce náborových příspěvků a různých odměn. Přesto se však o žádný nával nových pracovníků nejedná.

Mnozí z nás snili v dětství o práci záchranáře nebo lékaře. A přesto se nemocnice bez pracovníků právě z Ukrajiny jednoduše neobejdou. Nedokážu si představit, kdo by nám poskytoval lékařskou péči, nebýt těchto lidí, pro které tato práce není jen posláním, ale její finanční ocenění je pro ně ve srovnání s platy ve své domovině, jistým bohatstvím.

Není to tak, že by nám cizinci brali práci. Pomáhají nám obsazovat místa, o která my sami nestojíme. Když se podíváme na nabídku neobsazených míst, měli bychom si raději přestat stěžovat na lidi, kteří jsou ochotní tuto práci vykonávat. A jak je vidět, mnohdy se jedná o pozice, bez kterých se neobejdeme a které se nás přímo dotýkají. Možná, že je čas přestat nadávat na příliv cizinců a raději si položit otázku, zda bych tu samou práci a za daných podmínek byl ochoten dělat já sám.

Raději se na celou situaci dívejme očima těch, kteří pracují tvrdě, aby náš každodenní život byl trochu snazší a plynulejší. A možná by bylo lepší jim spíše děkovat než nadávat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz