Hlavní obsah
Sport

Ve čtvrtfinále číhá osudový soupeř. Prolomí Češi americké prokletí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Skácel (Dall-E)

Jestli některého ze soupeřů osud přihrává ve čtvrtfinále českým hokejistům pravidelně v posledních letech, tak je to právě reprezentace Spojených států.

Článek

V posledních třech čtvrtfinálových zápasech to pro českou reprezentaci bohužel znamenalo stopku v turnaji. Asi nejvíce nám utkvělo prohrané utkání na posledním domácím šampionátu v roce 2015, kde jsme Američanům nedokázali vstřelit ani branku a domácí fanoušci opouštěli sklesle vysočanskou arénu po prohře 0:3.

Rok na to v Moskvě přišla na řadu odveta. Jenže ani ta se českému týmu nevyvedla. Český tým se musel opět sklonit před hokejisty Spojených států, tentokrát až po samostatných nájezdech. A to i přesto, že Češi nastupovali do vyřazovací části turnaje jako jasný favorit, když dokázali svou skupinu vyhrát, když za sebou nechali i reprezentaci Švédska nebo Ruska.

Jenže play off je úplně jiná soutěž a Američané dokázali eliminovat naši útočnou sílu. S jistou nadsázkou se dá říct, že českou reprezentaci porazil jeden muž, začínající hokejová superstar Auston Matthews, který vstřelil jedinou branku Američanů v základní hrací době a dokázal se také prosadit v nájezdech.

Osud nám nepřál ani na šampionátu v roce 2018 v dánském Herningu. Českému týmu tehdy nepomohla ani úderná dvojka Pastrňák - Krejčí. Ty dokázala americká obrana zcela eliminovat a zároveň zajistit dostatek prostoru kapitánovi Patricku Kaneovi, který řídil výhru svého týmu dvěma góly.

Tuhle porážku jakoby si hvězda českého týmu David Pastrňák uložila hluboko do své paměti a rozhodl se v souboji o třetí místo na MS v Tampere vrátit to reprezentaci Spojených států i s úroky. Právě hvězda bostonských medvědů řídila jeden z nejpamátnějších zápasů naší reprezentace, která po první třetině prohrávala 1:3, aby se na konci radovala z vítězství 8:4.

Mělo se za to, že americké prokletí je konečně prolomeno. Jakoby však platilo pověstné do roka a do dne. Rok na to totiž, a opět ve čtvrtfinále, čekal stejný soupeř, který nedovolil českému týmu vstřelit jedinou branku a neúspěch na šampionátu se nakonec stal také předzvěstí konce kouče Jalonena.

Toho nahradil současný kouč české reprezentace Radim Rulík, který bude mít za úkol převést svůj tým přes nástrahy čtvrtfinále a opět jim bude stát v cestě osudový soupeř posledních let, reprezentace Spojených států. Shodou okolností u toho bude také David Pastrňák.

Doufejme, že se tentokrát podaří na dobro prolomit americké prokletí a že to bude na delší dobu než jeden rok.

Použité zdroje: iRozhlas.cziDnes.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz