Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volební vítězství pětikoalice v příštích volbách? Lidé to vidí jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Rose - Úřad vlády ČR

Do příštích voleb zbývají dva roky. Vláda Petra Fialy má před sebou těžký úkol. Přesvědčit dostatek lidí o tom, že jejich kroky jsou ku prospěchu země.

Článek

Jak se bude blížit termín voleb, v mediálním prostoru se budou objevovat různé volební průzkumy ve větším měřítku. Nyní nám je předkládán volební průzkum jednou měsíčně, který lze brát jako dílčí vysvědčení aktuálního vládního kabinetu.

Zajímavým ukazatelem nálady obyvatelstva může být také anketa, kterou umístil Tomáš Havelka pod svůj článek na Seznam Médium. Anketa s jednoduchou otázkou: „Důvěřujete vládě Petra Fialy?“ může poskytnout další vhled do veřejného mínění. Diskusi pod článkem, která je opravdu výživná, ponechám stranou. Je to jakýsi standard, když se objeví pozitivně laděný článek o vládě Petra Fialy nebo o osobě premiéra.

V době psaní tohoto článku se ankety zúčastnilo přes 30 tisíc čtenářů, což už považuji ua zajímavé číslo vypovídající o určitém vnímání vlády veřejností. Důvodů k radosti není mnoho – celých 83 % čtenářů vyjádřilo nespokojenost s vládou pod vedením Petra Fialy. Naopak spokojených je pouhých 12,4 %.

Nespokojenost může mít mnoho příčin, od osobních nesympatií k premiérovi až po celkovou nespokojenost s prací vlády. Osobně nemám k učiněným krokům vlády zásadní výhrady, ale považuji za její slabinu neschopnost vysvětlovat potřebnost prováděných kroků.

Stejně jako Tomáš Havelka vnímám vládu Petra Fialy jako nutnou změnu, která byla potřebná pro ekonomické „nadechnutí“. Preferoval bych ještě výraznější změny, ale chápu, že každá vláda a politická strana musí zvažovat politické body, které mohou svým rozhodnutím získat nebo ztratit.

Nemyslím si, že by vláda Petra Fialy významně omezila můj životní standard, ačkoli se tak občas dočítám v diskusích. Vládě se vyčítá hlavně vysoká inflace a drahota, ale opravdu za to nese přímou odpovědnost? Vláda má omezené možnosti, jak s tím bojovat, přestože opozice tvrdí opak. Jediným subjektem, který může reagovat na vysokou inflaci, je ČNB, a pokud jde o drahé energie, vláda přišla se zastropováním cen, což mohlo přijít dříve, ale důležité je, že krok učinila.

Neměl jsem se lépe ani hůře za žádné vlády. Nejsem ten typ člověka, který by seděl a čekal na to, co mu spadne do klína. Důležité je pro mě sledovat, jakým celkovým směrem se stát ubírá a zda myslí také na budoucí generace. Zde vidím hlavní rozdíl oproti vládě Andreje Babiše, která na budoucnost nemyslela.

Vláda Petra Fialy má před sebou těžký úkol. Musí lidem hmatatelně dokázat, že jejich kroky jsou správné. Velký probém však může být právě to, že správnost jejich rozhodnutí uvidíme až s odstupem času.

Zdroj: Autorský text a Seznam Médium

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz