Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vydržte a bude líp, vzkazuje nám všem premiér Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Rose - Úřad vlády ČR

Velmi bouřlivé období potkalo naši politickou scénu a uprostřed všech těchto událostí stojí premiér Petr Fiala s přesvědčením, že příští rok se situace v naší zemi obrátí k lepšímu.

Článek

Když se ohlédnu za obdobím posledních let, připadá mi to, jako by naše země soutěžila s okolními státy, kdo předvede nejlepší akrobatické vystoupení na laně zavěšeném nad nejhlubší propastí světa. Nejdříve jsme se potýkali s Covidem, poté se do našich končin vkradla válka na Ukrajině a s ní související energetická krize. Všechny tyto výzvy nám připomínají, že život nám někdy může připadat jako šachová partie s neviditelným soupeřem.

Uprostřed toho všeho před nás předstupuje premiér Petr Fiala, který i přes všechny tyto události uklidňuje své občany s přesvědčením, že příští rok bude lépe. Jak těžké je však pro kohokoli z nás věřit těmto slovům, když vidíme, jak krize prostupuje naší společností.

Rozumím slovům Petra Fialy v tom smyslu, že kdyby vláda nedělala nepopulární opatření, těžko by se nastartovala ozdravná kúra naší ekonomiky. Ačkoliv zrovna volba těchto slov ve mně vyvolává pocit, že se jedná o jakousi mantru každého druhého politika, který se snaží obhájit nepříjemné kroky. Chápu i to, že politika je často o volbě mezi několika nepopulárními možnostmi. Problém ovšem spatřuji v tom, když se volené možnosti, jak vést zemi v období krize, promění v realitu, která se jeví spíše jako seriálová tragikomedie.

Například sliby o vládě, která bude srozumitelně a jasně komunikovat, se z dnešního pohledu zdají být vzdálenější než postup české fotbalové reprezentace na Euro 2024. I té se přes různé kopance splnit hlavní úkol nakonec podařilo. Ohledně aktuální vlády a deklarovaného zlepšení komunikace směrem k veřejnosti začínám být hodně skeptický.

Premiér Fiala se logicky stal terčem silné kritiky, když místo toho, aby se zabýval tím, že lidé stávkují a demonstrují na náměstích, tráví čas kdesi na farmě a publikuje nicneříkající PR.

Osobně však vidím největší problém v tom, že vláda neumí dostatečně lidem vysvětlit, jak se bude vypořádávat s pokračující energetickou krizí. To je myslím to hlavní, co občany trápí nejvíce. Vidím zde obrovské rezervy ve snaze vysvětlit, jestli si lidé v příštím roce za energie připlatí a případně o kolik. Zlevnění energií, vzhledem ke stávající situaci, moc reálně nevidím. Ve výsledku to totiž jasně ukazuje to, že i sebelepší záměry, které vláda dělá, se mohou zvrtnout v něco, co připomíná komedii plnou nedorozumění.

I přesto všechno věřím, že by skutečně mohlo být lépe a že kroky, které vláda pod vedením Petra Fialy udělá, skutečně povedou ke zlepšení situace nás všech. Možná, že by nám pomohlo i trochu více té pravicové politiky, a aby vládní politici nehleděli tolik na politické body. Rozumím tomu, že volby jsou za rohem a každé rozhodnutí bude už nyní hrát svou roli, ale pokud se rozhodnutí, která vláda aktuálně přijímá skutečně propíšou pozitivně do životů občanů, může právě toto mít rozhodující váhu při příštích parlamentních volbách.

Možná že bude příští rok lépe, možná že ne. Smutné na tom všem je, že to někdy vypadá, že tomuto tvrzení věří už jen premiér Fiala a hrstka několika zarytých příznivců. Já se řadím spíše mezi ty, kteří už jen doufají. A jak to máte vy?

Anketa

Věříte premiérovi, že se podaří vyvést ČR z krize?
Ano
5,9 %
Spíše ano
2,7 %
Ne
7,4 %
Rozhodně ne
84 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 188 čtenářů.

Zdroj: Autorský text, Seznam ZprávyDenik.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz