Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyjít si se svým příjmem, to je neutichající boj dnešní doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Dekadence stoupajících cen a stagnujících mezd zahaluje české zaměstnance do temného oblaku nejistoty. Jak se dnes vyrovnat s rostoucími náklady na živobytí a přetrvávající finanční tísní?

Článek

Vysoko nad korunami stromů máte nádherný výhled. Můžete vidět celou krajinu, daleko až k obzoru, všechny možnosti a potenciál, který se rozprostírá přímo před vámi. Když se však podíváte dolů, uvědomíte si, že se procházíte na tenkém laně. Krok vpřed nebo vzad a můžete spadnout.

Stejný pocit nejistoty a strachu cítí dnes mnoho zaměstnanců v České republice, kteří se snaží vyjít se svým příjmem. Zaostávající mzdy a rostoucí náklady na živobytí tvoří nebezpečnou kombinaci, která může vést k finanční nestabilitě a ekonomické nejistotě.

Přestože průměrná hrubá mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,6 procenta na 41 265 korun, reálné výdělky zaměstnanců se při započtení inflace snížily o 6,7 procenta. Je to jako když se snažíte běžet nahoru po eskalátoru, který jede dolů. Taky se vám zdá, že se pohybujete, ale ve skutečnosti stojíte na místě.

Inflace dosahuje vysokých hodnot a ukousává ze mzdového koláče. Náklady na základní potřeby jako je bydlení, potraviny, lékařská péče, vzdělání nebo doprava rostou rychleji než mzdy.

Tento trend je zvláště znepokojivý pro ty s nižšími platy, kteří jsou nejvíce zranitelní vůči růstu cen. Pro ně je každá koruna důležitá, a zvýšené náklady na živobytí mohou znamenat nutnost dělat obtížná rozhodnutí. Zaplatit nájem, nebo nakoupit potraviny? Koupit nové boty pro dítě, nebo zaplatit účty za elektřinu?

To vede k rostoucímu pocitu nespokojenosti a frustrace. Lidé cítí, že pracují tvrdě, ale stále nemají dostatek na pokrytí svých základních potřeb. Ačkoli se ekonomika zdá být na vzestupu, mnoho lidí se cítí, jako by se jich to vlastně netýkalo.

To je připomínka toho, že ekonomický růst a zvýšené příjmy uvedené na papíře nemusí nutně znamenat zlepšení životních podmínek pro všechny. Je potřeba, aby se ekonomický růst promítl také do reálných příjmů lidí, aby se zlepšila jejich kvalita života.

A co je třeba udělat? Není to jednoduché ani snadné. Je třeba nalézt cesty, jak zvýšit mzdy, aniž by to ohrozilo konkurenceschopnost firem. Je potřeba investovat do vzdělání a dovedností lidí, aby mohli získat lepší, lépe placené pracovní příležitosti. Je potřeba zajistit, aby růst cen byl kontrolován a aby nevytvářel nepřiměřený tlak na domácnosti.

Těmto výzvám se nelze vyhnout. Stejně jako chodec na laně, který musí pokračovat, i my musíme hledat cesty, jak se vypořádat s těmito výzvami a jak pomoci lidem, aby byli schopni udržet krok s rostoucími náklady na živobytí. Protože když se podíváme dolů, vidíme, že výhled může být děsivý. Ale když se podíváme vpřed, můžeme vidět možnosti a potenciál pro lepší budoucnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz