Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zajistí úspěchy v oblasti obrany kabinetu Petra Fialy klíč k vítězství ve volbách?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Rose - Úřad vlády ČR

Když přijde u vládních politiků řeč na to, co se povedlo, je zajímavé, že ve většině případů se údajné úspěchy týkají armády. Je to však na potlesk na otevřené scéně?

Článek

Už jsou to skoro tři roky, co je u vlády kabinet Petra Fialy, a já stále cítím jakousi pachuť z toho, jak si vláda vede. Její mandát se blíží ke svému konci a je jasné, že se bude analyzovat, diskutovat a řešit vlastně alfa a omega toho, zda v blížících se parlamentních volbách dát pětikoalici důvěru pro další čtyři roky, nebo naše hlasy svěřit raději někomu jinému.

Vždy, když v médiích, případně na sociálních sítích, poslouchám představitele vlády, tak jako největší úspěch této vlády je prezentována armáda. Slyšíme tak, jak konečně tato vláda dokázala to, co žádná před ní. Konečně plníme svůj závazek v rámci své působnosti v NATO a odvádíme „povinné“ 2 % HDP.

Je však úspěch to, že konečně plníme něco, k čemu jsme se vstupem do aliance dobrovolně zavázali? Jako já rozumím tomu, že pro předešlou vládu byla armáda jaksi na vedlejší koleji. Ne, že by ji vůbec nepodporovala, to takhle generalizovat úplně nelze, ale v žádném případě nebyla prioritou tak, jak je to vidět nyní u současné vlády

I vláda Andreje Babiše armádu podporovala. Výdaje do resortu za dobu jeho vlády se zdvojnásobil. Ale asi každý si velmi dobře pamatujeme, jak komunisté drželi vládu pod krkem při schvalování státního rozpočtu, kde hlavní podmínkou pro jeho schválení bylo, že se armádě škrtne deset miliard. Tehdy hnutí ANO tlaku komunistů skutečně podlehlo. Peníze se sice do resortu později poněkud krkolomnou cestou vrátily, ale…

Jenže jak jsem se zmínil o odstavec výše, je možné považovat plnění aliančních povinností za úspěch vlády Petra Fialy?

Asi záleží na úhlu pohledu. Já osobně to beru spíše tak, že pokud to se svým členstvím v severoatlantické alianci myslíme vážně, jsou odváděné 2 % HDP jen tou nejmenší nutností. Zároveň si však pokládám otázku, zda by se tak dělo i v případě, že by nás k tomu netlačila bezpečnostní situace v Evropě, která se zhoršila poté, co Rusko napadlo Ukrajinu.

Tak nějak se totiž nemůžu zbavit dojmu, že pokud by k tomu nedošlo, výdaje do armády by se nijak významně neodchýlily od kurzu, který nastavila minulá vláda. Ale je samozřejmě možné, že se mýlím.

Ovšem vadí mi, že vláda svůj úspěch staví pouze na armádě. Přijde mi to stejné, jako když se Andrej Babiš s Janem Hamáčkem fotili před plným letadlem roušek a jiných ochranných prostředků, které dokázali zajistit. Jenže i tehdy pouze zajistili něco, co už tu dávno mělo být. Stejně tak už dávno jsme měli plnit závazky, ke kterým jsme se zavázali přijetím do aliance. V obou případech nás k tomu donutila krizová situace.

Povedlo se však vládě Petra Fialy i něco jiného? Ať se snažím sebevíc, horko těžko hledám něco, nad čím bych si vážně řekl: Wow, tak toto je skutečný majstrštyk. Jako jo, jistě nalezneme několik malých úspěchů, jako jsou to, že se nenaplnily černé scénáře ohledně cen pohonných hmot, povedlo se zkrotit inflaci, ačkoli zde asi vláda samotná toho moc dělat nemohla. Přišla s dílčí důchodovou reformou atd. Ale není to málo?

Chybí mi prostě to ono wow, které by utkvělo lidem v paměti natolik dostatečně, aby bylo při volbách rozhodování jednoduché. Skvělá armáda k úspěchu ve volbách podle mého úsudku stačit nebude. Nebo ano?

Anketa

Jak vnímáte počínání vlády Petra Fialy?
Jako úspěch
3 %
Něco se povedlo, něco ne
1,9 %
Neutrálně
0,2 %
Jako neúspěch
94,9 %
Celkem hlasovalo 1206 čtenářů.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz