Hlavní obsah
Názory a úvahy

Můj soused miliardář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: prazdnedomy.cz

Již neexistující Roithova vila na Hanspaulce; musela ustoupit novým miliardářům.

Tu vilu nelze přehlédnout: má čtyři poschodí skleněných stěn s výhledem na Pražský hrad, předsazené patro se střešní terasou a pečlivě pěstěnou zahradu. Protiprávně kvůli ní zbořili Roithovu vilu z první republiky a vykáceli dva obří platany.

Článek

Nejdřív se mezi sousedy mluvilo o tom, že ji staví europoslanec Zahradil. Pak šly řeči o  podnikateli Františku Savovovi, jenž je v Česku je obviněn ze stamilionových daňových podvodů, skrývá se v Londýně a nemůže se vrátit.

Pražská Hanspaulka zažila několik novodobých vln osídlení. Od dvacátých let dvacátého století vyrůstaly na svazích původních vinic vily tehdejších elit. Po puči v únoru 1948 nastěhovaly socialistické úřady do rezidencí rodiny pracujících a v padesátých letech nastavělo ministerstvo obrany mezi vily ještě bytovky pro důstojníky armády. Po sametové revoluci se vily vrátily původním vlastníkům, mnozí je však kvůli astronomické ceně pozemků raději prodali.

V době mého dětství jsme za luxus považovali život premiéra Štrougala ve vládní vile. Bydlel v ní ještě Václav Klaus, jehož podvečerní procházky s manželkou Livií a dvěma až třemi tělesnými strážci v černém kolem našich oken, pro mě představovaly rozptýlení při psaní úkolů na střední.

Premiérská vila je ve srovnání s tím, co se na Hanspaulce staví dnes, chudinka. Asi také proto se z ní předsedové vlád odstěhovali. Když koupí nový majitel prvorepublikovou vilu, málokdy ji opraví. Mnohem častěji nastavuje a dostavuje, nezřídka i bourá. Na dobré adrese vyrůstají sídla větší a okázalejší, i když zdaleka ne vždy s lepší architekturou, než si mohla dovolit první republika.

Hned naproti premiérské vile vyčníval vládní hotel Praha, kvůli jehož stavbě komunisté zabrali park. Celé dětství jsem byl svědkem, jak se do něj v tatrách T613 se zapnutými majáčky sjíždějí státní a stranické delegace. Hotel měl zvláštní vlnitý tvar. Říkalo se, že aby se soudruzi nehádali, každý ze 136 luxusních pokojů má balkon s přesně stejným výhledem na Pražský hrad. Párkrát nás ze školy nahnali na Evropskou třídu s vlaječkami, abychom ty delegace „dobrovolně“ vítali.

V roce 2002 prodala radnice Prahy 6 hotel za půl miliardy firmě Falcon Capital, jež pro stát vymáhala ruský dluh. Od ní ho za miliardu koupil František Savov a od něj – neznámo za kolik – nejbohatší Čech Petr Kellner. Brutalistický hotel Praha jsme neměli rádi, přesto nám přišlo jako barbarství, když ho majitel PPF začal v roce 2014 bourat, aby si u svojí vily mohl dopřát soukromý park. Když už hotel postavili, měl tu zůstat jako memento doby. Komunisté na něm utratili v dnešních cenách osm miliard; hotel zdobily monstrózní lustry Stanislava Libenského, nábytek Zbyňka Hřivnáče a plastiky slavných výtvarníků. Po večerech se sousedé z Hanspaulky scházeli před bývalou premiérskou vilou, a s úžasem jsme sledovali, jak obří hydraulické nůžky stříhají betonové stěny.

K pláči nám ale bylo teprve, když po letech marného zápasu sousedů začal nový majitel bourat Pernikářku, viniční usedlost z roku 1700. Radnice Prahy 6 ve spolčení s Akademií věd provedla švindl s výměnou pozemků a barokní areál prodala. Na úřadech se prý ztratily papíry, a záhy se zjistilo, že areál není chráněn jako kulturní památka. Budovy šly k zemi a na jejich místě vyrostly ošklivé betonové kostky. Rudolf Ovčařík vydělal dost peněz na prodeji zbraní, zjevně mu ale chybí vkus.

Vil, které je možné pokazit nebo rovnou zbořit, má Hanspaulka pořád ještě dost. Jinak už moc nezbývá. Hendlův dvůr, kde jsme chtěli společenské centrum, přestavěli na luxusní byty. Hanspaulský zámeček, v němž sídlilo muzeum, nám už před lety zabral a oplotil Institut Václava Klause.

„Prý ji prodali. Za 500 milionů. Tak mi to těsně uteklo,“ směje se sousedka Marie a uzavírá týdny spekulací v naší čtvrti. Že zřejmě druhou nejdražší vilu hned po Kellnerově rezidenci s parkem někdo koupil, jsme si domysleli, když se v jejích oknech začalo večer svítit. Hanspaulka tak má na chvíli klid, než se objeví další miliardář a rozhodne se zas trumfnout všechny sousedy.

Publikováno 10. 10. 2022; psáno pro Blog Respekt, který byl později zrušen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz