Hlavní obsah
Cestování

Vylodění na pláži Ušongo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Skalský

Rybářské bárky fungují v Tanzanii jako jeden z druhů veřejné dopravy.

Tahle plavba není zrovna nejpříjemnější. Do dna rybářské bárky tvrdě narážejí hřbety vln, pocit je to podobný jak při jízdě rozhrkaným autobusem dala dala, který skáče po silnici s hlubokými dírami.

Článek

Loď se kymácí a všech osm cestujících se musí držet konstrukce pro uchycení střechy, kterou ovšem nemáme, a tak na nás k tomu všemu praží slunce. Do bárky co chvíli vchrstne mořská voda, všichni jsme durch promočení. A to máme štěstí, že nefouká vítr a snad nepřijde tropický liják.

Za tuhle plavbu všichni zaplatili osm dolarů, jenom já šestnáct, a ty jsem uhádal ze třiceti. „Musíme rozlišovat mezi místními a mzungu, to snad chápeš,“ řekl mi nekompromisně kapitán s tím, že jinak prostě nepojedu. Chtěl jsem ušetřit čas a peníze. Trajekt ze Zanzibaru na tanzanskou pevninu stojí cizince pětatřicet dolarů, navíc přistane v Dar es Salaamu, z něhož se vymotat trvá doslova půl dne.

Cesta rybářskou bárkou – to je často větší zážitek než výletní plavba pro turisty. Bárky jsou nepohodlné, stejně jako všechny druhy veřejné dopravy v Africe. Na přeplněné lodi sedíte na strohé lavici bez opěradla a ze všech stran se o vás opírají další cestující. Někdy je loď slizká od ryb, které v ní jely před vámi, nebo těch, které jedou spolu s vámi. Bárka nepotřebuje přístaviště ani molo. Vyhodí kotvu, zastaví se v písku na mělčině, a pak už to musí cestující zvládnout. Pokud ovšem přijde větší vlna, můžete se při nástupu i výstupu ocitnout po pás v mořské vodě.

Zpravidla není jasné, kdy takový spoj vypluje. Když jsem pátral po času odjezdu ze Zanzibaru, řekli mi, že loď jezdí kdykoliv mezi pátou ráno a druhou odpoledne. Pak tvrdili: „Vyplujeme ráno.“ Nejpřesnější údaj, který mi byl kapitán večer před cestou ochoten sdělit, zněl „po snídani“. Raději jsem vstával v šest. Kdo ví, kdy si dává kapitán rybářské bárky snídani? Na pláži není ani noha, kapitán se objeví v půl osmé a říká: „Máme půl hodiny.“ V restauraci si tedy objednávám snídani. Po deváté se jdu zeptat, kdy se pojede? „Už brzy.“ V jedenáct si říkám, že počkám ještě hodinu. Pak si budu muset najít taxík a odjet k trajektu, jinak zmeškám poslední šanci na odjezd ze Zanzibaru. V půl dvanácté přisupí kapitán. „Jak to, že jsi ještě v restauraci? Všichni už nastupují, zvedáme kotvu.“

Když jsem nedávno cestoval na ostrov Džuma na Ukerewe (Viktoriině jezeře), vyplutí se také zpozdilo. Cestující seděli na břehu pod stromy a sledovali, jak čtyři muži nakládají po dvoumetrovém žebříku krávu se svázanýma nohama. Krávě se plavba nelíbila a celou dobu těma svázanýma nohama kopala. Museli ji držet. Kdyby se zvířeti podařilo postavit a zadupat, mohlo by prokopnout kýl lodi, a protože většina cestujících neumí plavat a na lodi nejsou záchranné vesty, snadno může dojít k neštěstí.

Přesně v půli cesty mezi Zanzibarem a tanzanskou pevninou se kapitán postaví k hlášení. „Jak všichni víte, máme problémy s vládou. Nemůžeme přistát v Pangani, tam by nás hned zatkli. Vylodíme se na pláži Ušongo,“ říká kapitán. Jaké problémy s vládou? Proč by nás zatýkali?

Před týdnem se přesně takováhle rybářská bárka na moři ztratila a úřady cesty ze Zanzibaru zakázaly. Plavidlu s osmi cestujícími, kapitánem a dvěma plavčíky se porouchal motor. Na moři není signál, na blízku nebyla žádná jiná loď. Bárka do setmění nepřistála a ráno jí začali hledat, jenže to už bylo pozdě. Večer druhého dne začalo jedenáct rodin oplakávat příbuzné. Třetího dne, kdy už to nikdo nečekal, zachránila dehydrované a  vyčerpané lidi pobřežní stráž v Keni, kam bárku odnesl proud.

Takže o naší lodi nikdo neví. Nelegální bárku budou stěží hledat, kdyby se ztratila. K nejbližší pevnině to máme pětadvacet kilometrů. Co když se tahle kocábka převrhne. Dokázal bych tam doplavat? Naštěstí nás žádná nehoda nestihne a po třech hodinách nepohodlné plavby přistáváme na pláži Ušongo. Stařešinové sedící na pláži pod obrovským mangem mě pobaveně sledují, jak celý mokrý vystupuji z bárky. „Chceš se převléknout? Máme ti zavolat boda boda?“ ptají se. S díky přijímám. Tady už není Zanzibar a lidé nenabízejí pomoc proto, aby z cizince vylákali peníze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz