Hlavní obsah
Lidé a společnost

Z boháčů bídníci: Jaromír Soukup a olympionik Změlík zavřeli roletu svého e-shopu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mohammed Hasan / Pixabay

Halasně propagovaný obchod „soukupshop.cz“, který chtěl konkurovat Alze, potichu končí.

Měl to být další výhonek jeho impéria. Po tisku, televizi či mediální agentuře vstoupil Jaromír Soukup i do světa e-commerce. Obchodu „soukupshop.cz“ propůjčil své jméno, ale ten nedopadl dobře.

Článek

Megaloman balancující na okraji útesu. Tak by se dala ve zkratce popsat aktuální situace už bývalého magnáta Jaromíra Soukupa (55). Věřitelé na něj pořádají hon jako na zajíce v poli, protože celkové dluhy jeho podniků se pohybují okolo 1,5 miliardy korun. A například filmové ateliéry, odkud vysílá jeho TV Barrandov, ho od loňského prosince na několik týdnů odstřihly od životadárné elektřiny - neplatil za ni faktury. Provoz musely zajišťovat dovezené benzínové generátory. Čelil také exekučnímu zaplombování svých nemovitostí, bytů a pozemků. K největším věřitelům firem ze Soukupovy sféry patří banky, např. ČSOB a UniCredit nebo České Radiokomunikace.

Teď podle všeho dolehly těžké časy i na jím spoluvlastněnou internetovou tržnici soukupshop.cz. Barrandovský nezmar ji spustil v roce 2019 pod původním názvem shoptv69.cz s dalším finančním ztroskotancem Robertem Změlíkem (54). „V našem obchodě nabízíme širokou nabídku zboží za výhodné ceny. Hračky, spotřebiče, nábytek, potřeby pro domácnost, hobby a volný čas. Léky, potravinové doplňky, dezinfekční gely, kosmetika a drogerie,“ hlásali ještě poměrně nedávno. Ale Změlík měl možná štěstí ve sportu (před více než 30 lety zlatá medaile v desetiboji na OH v Barceloně), ne však v podnikání. Navršil dluhy za impozantních 1,7 miliardy korun.

Nepřekvapí tedy, že Soukup na jednom ze svých instagramových příspěvků vypadá tak strhaně (viz odkaz výše). Momentálně je podstatné, že do jím zaštítěného e-shopu se nikdo nedostane. Co se skrývá za tam přítomným oznámením Ochrana přístupu?

Zákazníci píší: Už nikdy víc!

Prázdná bílá stránka s tímto nápisem pochopitelně nevěští nic dobrého. Obchod běží na platformě od jedničky na českém trhu Shoptet, který k tomu poskytuje toto vysvětlení. „Zabezpečení vstupu heslem se hodí v případě, pokud svůj e-shop teprve připravujete, ale máte už objednaný tarif a e-shop je převedený na doméně,“ sděluje tamní IT podpora. To ovšem není případ soukupshop.cz, vše ale ozřejmí další věta. „Využijete ho, i když e-shopu děláte větší změny nebo pokud po nějakou dobu potřebujete, aby k němu zákazníci neměli přístup.“ Pokud je přístup na e-shop uzamčen heslem, dovnitř se prý nedostanou ani roboti pro indexaci stránek do vyhledávačů. V případě uzamčení fungujícího obchodu Shoptet navrhuje spíše „jiné řešení kvůli ztrátě pozic ve vyhledávačích“.

To je však úplně to poslední, co by teď Soukupa trápilo. Stěží má na výplaty zaměstnanců jiných odnoží svého impéria, také účty za elektřinu jsou po splatnosti. Navíc: dosavadní hodnocení obchodu zákazníky je poměrně tristní. „Přišel mě jen dotazník na spokojenost, nikoliv zboží,“ vzdychá jeden z nich. Jiný si stěžuje na inzerování sluchátek, které ve skutečnosti nejsou k dispozici. Další píše přímo o klamavé reklamě. „V uvedeném popisu při nákupu produktu bylo napsáno 4GB/128 GB. Jakmile jsem produkt zaplatil, vyskočila mi faktura na 3GB/32 GB, což je teda znatelný rozdíl. Buď to tam bylo někde mezi řádky nebo nevím, ale parametry telefonu, který jsem kupoval byly jiné.“ Jisté zákaznici ani tři týdny po stornování objednávky nepřišla zaplacená částka zpět. Pochopitelně zde jsou i mnohé pozitivní recenze, počet negativních je však alarmující. Poslední je z poloviny ledna, dá se z toho usuzovat, že zhruba měsíc už na soukupshop.cz není možno nic koupit.

Z příslušných záznamů vyplývá, že Soukup je dnes jediným jednatelem firmy Jaromír Soukup Shop s. r. o., která má základní kapitál 10 000 kč. Ale usnesením Obvodního soudu pro Prahu 4 ze dne 8. 12. 2023 bylo nařízeno „předběžné opatření, které ukládá povinnost zdržet se zcizení a zatížení věcným právem podílu ve výši 100 % na základním kapitálu společnosti.“ Předběžné opatření je výjimečnou možností, kterou zákon dává věřitelům, aby se bránili odlivu majetku dlužníka ke třetím osobám. A nedošlo tak k situaci, kdy věřitel sice bude mít v ruce vykonatelný exekuční titul, ovšem dlužník během nalézacího řízení stihl svá aktiva převést jinam.

Stanice TV Barrandov, jejíž náročný provoz zapříčinil Soukupovy finanční problémy, začala vysílat v roce 2009. Koupil ji o tři roky později. Už tehdy vlastnil největší mediální agenturu Médea nebo časopisy Týden, Instinkt a Sedmička. Na podzim 2018 televize oznámila spuštění pořadu Moje zprávy. Míněno samozřejmě zprávy Soukupovy. Tou dobou šlo už o jedenáctý pořad, který stál na osobě zoufale šetřícího miliardáře.

Seznam zdrojů:

https://www.nejlepsiceny.cz/internetove-obchody/soukupshop-cz.html

https://www.soukupshop.cz/ochrana-pristupu/

https://isport.blesk.cz/clanek/ostatni-atletika/443677/olympijsky-vitez-zmelik-vyvazl-lacino-z-dluhu-1-7-miliardy-zaplati-zlomek.html

https://www.goethe.de/ins/cz/cs/kul/the/ktx/21502990.html?forceDesktop=1

https://www.letemsvetemapplem.eu/2019/06/18/jaromir-soukup-se-vrha-do-dalsiho-projektu-spustil-e-shop/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz