Hlavní obsah
Věda

Oxford spelling: co to je a proč jej používám?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dan (mrpolyonymous on Flickr), staženo z Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Několik svazků druhé edice Oxford English Dictionary

Už jste se někdy zamýšleli, jakou angličtinu používáte? Možná ano, možná ne. Ovšem i v rámci jednotlivých „angličtin“ existují i další nuance. Na jednu takovou nuanci v rámci britské angličtiny se nyní podíváme.

Článek

Britská angličtina je variantou angličtiny, která je užívána ve Velké Británii. Variantou psané britské angličtiny, kterou se zde budu zabývat, je tzv. Oxford spelling. Oxford spelling má spoustu znaků, které jsou typické pro britskou angličtinu (dle něj píšeme tedy colour, archaelogy, anaemia, analyse, …), v některých znacích se ovšem odchyluje (viz dále). Nejznámějším zdrojem, ve kterém můžeme najít informace o Oxford spelling, je Oxford English Dictionary (OED), který je dostupný i online. Pokud nechcete platit za předplatné OED (mně jej platí univerzita), tak mohu doporučit Oxford Advanced Learner's Dictionary (má také definice formulované v jednodušším jazyce, takže je tento slovník vhodnější pro nerodilé mluvčí angličtiny).

Stručné informace o OED

OED je jedním z nejdůležitějších a nejrozsáhlejších slovníků angličtiny. První vydání vyšlo mezi léty 1884–1928. Druhé vyšlo roku 1989. Jeho prvním editorem byl významný lexikograf skotského původu James Murray (na obrázku). Jeho počin je o to úctyhodnější, že dokázal dané dílo kompletovat bez využití počítačů a to pouze s papírovými lístky. Díky usilovné píli Murraye a jeho následovníků mohl vzniknout slovník, který lze považovat za obecně akceptovatelný zdroj informací o anglickém jazyce.

Foto: Anonym, volné dílo, staženo z: https://oed.hertford.ox.ac.uk/whos-who/murray-j-h/

James Murray (1837–1915)

Rozdíly oproti „běžné“ britské angličtině

-ize místo -ise

Oxford spelling píše koncovky -ize zásadně se z (s výjimkou několika slov jako je advise či televise). Toto rozhodnutí vysvětluje OED tím, že se více blíží řeckému -ιζειν a latinskému -izāre. Vzhledem k tomu, že se v angličtině dané slovo vyslovuje s hláskou z, není dle OED důvod, aby byl používán pravopis s písmenem s, který vychází z francouzštiny. Obdobně se s písmenem z píše i přípona -ization.

But the suffix itself, whatever the element to which it is added, is in its origin the Greek -ιζειν, Latin -izāre; and, as the pronunciation is also with z, there is no reason why in English the special French spelling should be followed, in opposition to that which is at once etymological and phonetic.
OED, heslo -ize

Yogurt a yoghurt

Slovo yogurt pochází z tureckého yoġurt. OED tedy zachovává původní pravopis, i když je v britské angličtině rozšířenější psát toto slovo s písmenem h. Tento pravopis s písmenem h vychází z některých přepisů turečtiny, které písmeno ġ přepisují jako gh (píšeme tak Joghurt v němčině a yoghurt v nizozemštině.

Proč tedy používám Oxford spelling?

Osobně považuji Oxford spelling za velmi precizní způsob zápisu anglického jazyka, který zohledňuje etymologický původ slov. Je taktéž užíván v publikacích Oxford University Press a prestižním vědeckém časopise Nature.

Oxford comma

Oxford comma (nebo taktéž serial comma) není nezbytnou součástí Oxford spelling, ovšem přijde mi důležité zmínit zde taktéž tuto problematiku. Tato čárka je užívána před spojkami and nebo or ve výčtech a seznamech, které mají více než dvě položky. Osobně se domnívám, že Oxford comma umožňuje snažší srozumitelnost daného textu, kdy jasně víme, jaké jsou jednotlivé položky daného výčtu. Pro ilustraci uvedu tento seznam: Czechia, Slovakia, Austria, Australia, Saint Kitts and Nevis. Zde jasně vidíme, že poslední položkou seznamu je Saint Kitts and Nevis a že se nejedná o dvě samostatné země (to bych před slovo and napsal čárku).

Anketa

Používáte Oxford spelling?
Ano, používám.
33,3 %
Ne, ale začnu.
22,2 %
Ne a nezvažuji, že začnu.
33,3 %
Angličtinu neovládám.
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz