Hlavní obsah
Věda

Chemie v nás: Co způsobuje pocit štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina Brodská

V organismu neustále probíhají biochemické procesy. Můžeme si to představit jako chemickou továrnu v našem těle.

Článek

Tělo jako celek

To, co se uvnitř děje přímo ovlivňuje kvalitu našeho života. Na psychické úrovni je to pocit, že je nám dobře nebo naopak není. Na fyzické úrovni se vylučují látky, které působením na receptory spouštějí změny ve fyziologických funkcích. Následně se to projeví v chování člověka. Buď je v pohodě (spokojený, šťastný, veselý), nebo v nepohodě (smutný, depresivní, agresivní…).

Jak na pocit štěstí

Existuje několik způsobů, jak zvýšit produkci serotoninu, hormonu štěstí. Jedním z nich je tělesná aktivita, například cvičení, běh nebo také sex. Další možností je zaměstnat se činnostmi, které nás baví. K syntéze serotoninu je však potřebná také esenciální aminokyselina, kterou máme šanci přijímat v potravě s obsahem bílkovin. Tělo si ji nedokáže jinou chemickou přeměnou vytvořit. Nazývá se tryptofan. Níže je uveden chemický vzorec.

(2S)-2-amino-3-(1H-indol-3-yl) propanová kyselina

C11H12N2O2

L-tryprofan se dá eventuálně koupit i jako potravinový doplněk, ale vždy je lepší přirozená cesta, tím myslím jídlo. U některých onemocnění se doporučuje konzultovat jeho příjem předem s lékařem. Další pomocnou látkou k tvorbě serotoninu je vitamín B6.

Co si koupit k jídlu a čemu se raději vyhnout

Tryptofan je vzácnější aminokyselina, která je ve výhodnějším množství zastoupena v lososu, v krůtím mase a ve vejcích. Některá onemocnění střev však mohou způsobit to, že se tato látka nestačí vstřebat do krevního oběhu. Důsledkem je snížená syntéza serotoninu a chronicky špatná nálada. Člověk nemá radost ze života, může trpět až depresemi. V horším případě dochází k látkovým závislostem (abusu alkoholu či jiných návykových látek). Centrum uspokojení v mozku (amygdala) se klamně ošálí jinými látkami, které nejsou člověku přirozené a systematicky tělo ničí.

Proč je důležité být šťastný

Pocit štěstí je důležitý k naplnění života. Je jedním z hnacích motorů pro stanovování a dosahování životních cílů. Přání štěstí při gratulaci tedy není jen zbytečná a otřepaná fráze, ale projev empatie k druhému, aby dosáhl vyšší životní lidské potřeby.

Přeji vám všem hodně štěstí!

Zdroje:

KODÍČEK, Milan, VALENTOVÁ, Olga, HYNEK, Radovan. Biochemie - chemický pohled na biologický svět. Vyd.2. Praha: VŠCHT, 2018, 408 s. ISBN 978-80-7592-013-3.

MACHAČ, Miloš, MACHAČOVÁ, Helena, HOSKOVEC, Jiří. Emoce a výkonnost. Vyd.2. Praha: SPN, 2018, 283 s. ISBN 14-498-88.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz