Hlavní obsah
Seberozvoj

Důvod, proč se člověk neovládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina Brodská

Sebeovládání nebo též seberegulace je otázkou vůle. K jejímu udržení je potřeba velké množství energie.

Článek

Jde především o soustředění, logickou úvahu i paměť. Postupně se tento zdroj vyčerpává. Udržení stojí velké úsilí.

Pokud dojde k úplnému vyčerpání zdroje, přemůžou člověka emoce v různých podobách. Třeba upustí od svých plánů ve smyslu: co nemusíš udělat dnes, nech klidně na zítra. Nebo si dal třeba předsevzetí, že se nějaký čas nedotkne alkoholu, ale v tu chvíli si řekne: ale co, o nic nejde. Nebo si koupí krabičku cigaret, i když zbytek už někomu věnoval s tím, že už fakt kouřit nechce. Anebo vybuchne a řekne něco, co už nejde vzít zpět. Cítil se zřejmě zahnaný do kouta a neměl zdroje na to, aby racionálně zvážil, že pro slovo vyřčené neexistuje delete (smazání).

Jak a kde načerpat zdroj k seberegulaci?

Celkem jednoduše. Pomůže kousek čokolády, ovoce, džus nebo krátká procházka. Ovšem lepší, než čekat na vyčerpání, je plánovat si zdroje tak, aby k převládnutí emocí vůbec nedošlo. To znamená pěstování návyků k udržení zdrojů k seberegulaci. Pomalu po malých krůčcích a postupně přidávat. Tím nemyslím sníst nakonec tři čokolády, ale vytvořit například návyk na pravidelné procházky. Každý si najde svůj zdroj. Jen je potřeba dát pozor na to, aby byl prospěšný.

Zdroj:

LUDWIG, Petr. 2013. Konec prokrastinace. Příbram: Jan Melvil Publishing. 271 s. ISBN 978-80-87270-51-6.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz