Hlavní obsah
Rodina a děti

Mami, má zkažené zuby a zkazila mi fotku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina jarolimkova

Čím dál víc si uvědomuji, jak pečlivost a důslednost ve výchově je důležitá

Článek

Můžu pohledět do tváře krásné holčičky, ale když se usměje, odradí mě zkažené a černé zuby. Panebože, jak toto může matka dopustit.

Čištění zubů, anebo jen návštěva zubního lékaře má být každý půl roku samozřejmostí. Děti mají právo mít prevenci dvakrát do roka. Já jako dospělý, jen jednou za rok, avšak si vždy najdu něco, čím si zařídím zubní prohlídku dvakrát do roka.

Nejhorší na tom je, že z části (možná bych řekla té větší) má černé zuby dítě, ale i jeden z jeho rodičů (nebo oba). Což je teda už opravdu síla.

Když jsem byla dítě, chodila jsem pravidelně na kontrolu zubů se školou, ve škole si pamatuji, že se i očkovalo. Teď nevím, jestli to byla tuberkulóza, no něco to bylo. Vláda neboli socialistická republika rozhodla a šlo se jako králíci v králikárně na porážku. Tenkrát nikdo neprotestoval proti očkování. Nikdo neprotestoval proti návštěvě zubaře. A nikdo neprotestoval, že jejich dítě dostalo plomby (černé). Někdo měl pusu s hodně černým kusem plomb, ale byl docela v pohodě a úsměv byl zachráněn.

Kam se poděl zubař těchto dětí? Měli tam kartu a v osmnácti mohli zůstat, nebo si najít jiného. Šlo to, mám taky zubaře, již třetího, ale mám. Moje děti mají zubaře. Až uvidím a moje zubařka mi oznámí konec své kariéry, budu shánět rychle a včas jiného zubaře.

Víte, ale v čem to je, že lidé nemají zubaře? Protože se bojí, nebo nechodí pravidelně a pak je z evidence vyřazen a nastoupí tam ten, který o tu péči má zájem.

Takový případ se stal mojí kamarádce, nechodila pět let k zubaři, není prý důvod, ale začal ji bolet zub s vypadnutou plombou. Šla ke svému zubaři, kde ji oznámila sestřička, že už není v evidenci, protože nedocházela na prevenci alespoň jednou za rok a pět let je dlouhá doba. Doporučila ji, že si má najít jiného zubaře (jestli nějaký bere nové paciety) a nebo ať si zavolá na konci roku, jestli budou nové pacienty brát.

No a tak jezdí na pohotovost a čeká jestli někdo bude mít místo. Zanedbala to, ale stále to je jeden z lepších pacientů.

Zmiňovaný případ je tato holčička, která chodí s mojí dcerou do třídy. Nedávno měli Vánoční besídku, která kvůli velké nemocnosti byla až v lednu. Moc jsme se na ni těšili, moje dcera ráda vystupuje a těšila se taky. Ten den to měli až o půl páté. Přišla jsem tam a děti už byli připravené. Moje dcera stála vedle zmiňované holčičky, která se tak ráda usmívá a její černé zuby září do prostoru. Její maminka má zuby stejně černé. Jaká matka taková dcera. Mají zubaře? No nevím. Ach, kdybych jen věděla, jak to bude vypadat na fotkách. Dcera si to celé užila. Bylo to krásné vystoupení.

Doma mě o tom pořád vyprávěla. Druhý den dostala fotku, jako další děti. Celá zklamaná přišla domů. Ptala jsem se jí, co se stalo. Stačilo však ukázat fotku, kterou přinesla domů. Katastrofa na světě. Fotka mojí dcery a vedle ní holčička se zářivými černými zuby. Moc hezká vzpomínka.

Mami, ale ona mi zkazila fotku. Nemůžu to nikomu ukázat, je to ostuda. Ty její zkažené zuby. Černé jako noc. Mami to je fuj.“

Nevadí, zlato. Někdy se stane, že fotka není tak, jak by jsme chtěli ji mít. Důležitější je vzpomínka na tu krásnou besídku.

Nejkrásnější mami by bylo, kdyby stála vedle někoho jiného a nebo vůbec nebyla ve škole a šla raději k zubaři.

Souhlasím, rozhodně já myslím, že by se to žádné mamince nelíbilo. Možná bych to dítě naučila smát se se zavřenou pusou. Je to opravdu nechutné a dost hnusné koukat se někomu na černé zuby a ještě horší, když je to dítě.

Vizáž člověka soudím podle čtyř věcí:

1. Zuby

2. Nehty

3. Odér

4. Vystupování

Nevadí mi, když má člověk v puse plomby. Ale když chybí zuby a nebo jsou černé, ještě k tomu vlastní vinou je proste strašné. Někdy je to hezká holka, co jde po ulici. Ona se usměje a chybí ji dva zuby v předu a další je černý. Po druhé potkám dítě, zkažené zuby a černé v předu (pokud není po úrazu).

Když je to vlastní vinou jsou to šmudlové a pro mě fuj lidi a chudáci jejich děti. Já dětem čistím zuby už od prvního zoubku. Nenapadlo mě, aby to bylo jinak.

Závěrem: já budu vždy dbát na čištění zubů, jak u sebe, tak u dětí. Občasné vynechání, kdy dítě usne dřív, nebo přespí u kamaráda a zapomenou, nevede k černotě zubů. Pokud už problém mám, vždy ho řeším. Vždy raději černou plombu, než mít zkažené a smradlavé zuby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz